Peskov razapet; Živela je spartanskim životom!?

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 17:23

Peskov "razapet"; Živela je spartanskim životom!?

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov optužen je da je "patološki lažov" nakon što je tvrdio da je njegova ćerka živela u "spartanskim uslovima".

On je govorio i da se njegova ćerka Elizaveta Peskova borila da sastavi kraj s krajem dok je studirala u Parizu, a na te njegove izjave odmah je reagovala fondacija Alekseja Navaljnog koja ga je optužila da je "patološki lažov".

Liza Peskova (25), koja je sada suvlasnica uspešne kompanije za planiranje događaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vodi rusko-francusku kulturnu fondaciju, provela je godine živeći sa svojom majkom u Evropi pre nego što se vratila u Moskvu pre pet godina i diplomirala sa počastima na prestižnom Moskovskom institutu za međunarodnu saradnju, prenosi Blic.

Međutim, njen otac je u javnosti rekao da njegova ćerka nikada nije bila "major", što je izraz u ruskom slengu sličan "nepo-beba", koji se koristi za decu privilegovanih roditelja kojima život "sve servira na tacni".

Peskova se preselila u Pariz sa majkom Jekaterinom Solocinskom (47), nakon što su joj se roditelji razdvojili i tamo je živela i studirala nekoliko godina.

“Moja ćerka nikada nije bila 'major'. Imala je veoma komplikovan život, komplikovano obrazovanje. Živela je tamo vrlo skromno, u vrlo spartanskim uslovima, i nikada nije bila 'major'. Bila je prinuđena da se nosi sa mnogim teškoćama. Dugo vremena pokušavala je da pronađe sebe i, hvala Bogu, sada se skrasila... Postala je žena od karijere”, rekao je njen otac za studentski TV kanal MGIMO 360.

Dodao je da je iz suočavanja sa brojnim teškoćama izvukla životne lekcije.

“Jedna je stvar ako si pravi ’major’ i živiš rasipnički, kada nemaš čemu da težiš, a druga kada moraš da prevazilaziš probleme svaki dan: gde jeftinije iznajmiti stan, kako uštedeti da bi mogu da priušte nove farmerke krajem meseca...”, rekao je Peskov.

Na pitanje da li je svoju ćerku namerno poslao da studira u inostranstvu kako bi naučila da se brine o sebi, visoki zvaničnik Кremlja, koji neprestano kritikuje Zapad i zapadne vrednosti, odgovara da su "tada bila druga vremena".

Ruska političarka Ljubov Sobol, pomoćnica zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, uzvratila je Peskovu podelivši fotografiju njegove ćerke kako se izležava u nečemu što izgleda kao privatni avion i napisavši: "Spartanski uslovi prema patološkom lažovlu Peskovu..."

Istraga Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije ranije je otkrila da su Peskova i njena majka navodno kupile stan u centru Pariza za skoro 2 miliona dolara preko francuske kompanije Sirijus. Peskova je takođe suvlasnik kompanije za događaje pod nazivom Centrum Moskva, čiji su klijenti rusko Ministarstvo trgovine i industrije i druge vladine agencije.

Кompanija je u martu ove godine povećala zaradu 70 puta u poređenju sa istim periodom 2022. godine, zaradivši oko 1,77 miliona dolara, izvestila je nezavisna novinska agencija Verstka.

Peskova je takođe potpredsednica Fondacije za razvoj rusko-francuskih istorijskih inicijativa, čiji je suosnivač Francuz Pjer Malinovski, za koga se navodi da ima bliske veze sa ruskim oligarhom sa dobrim vezama.

Prošle godine je Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo Peskova, njegovu ćerku i druge članove njegove porodice, tvrdeći da su živeli "luksuznim načinom života koji nije u skladu sa platom Peskova kao državni službenik". Peskov je Putinov portparol od 2012. godine.

Na pitanja o sankcijama kojima je obuhvaćena i njena porodica, Peskova je tada rekla da ne želi da priča o politici, ali da je ljuta zato što ne može da putuje kao što je navikla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.