Pervez Mušaraf: Bivši lider Pakistana osuđen na smrt zbog veleizdaje

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pervez Mušaraf: Bivši lider Pakistana osuđen na smrt zbog veleizdaje

Suđeno mu je u odsustvu. Trenutno živi u Dubaiju, u koji se preselio 2016. iz zdravstvenih razloga.

General Pervez Mušaraf, bivši lider pakistanske vojske, osuđen je na smrt u specijalnom sudu u Islamabadu.

Tročlano veće osudilo ga je za veleizdaju države po optužnici koja je bila na čekanju od 2013. godine.

General Mušaraf preuzeo je vlast u vojnom udaru 1999. godine i obavljao funkciju predsednika zemlje od 2001. do 2008. godine.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Navaz Šarif - stari rival koga je pobedio 1999. godine - izabran za premijera 2013. godine, pokrenuo je suđenje za izdaju protiv generala Mušarafa, a u martu 2014. bivši general optužen je za izdaju.

Mušaraf je izjavio da je slučaj bio politički motivisan i da su poteze koje je napravio 2007. godine podržali vlada i kabinet. Ali njegove navode oborio je sud i optužen je za nelegalno postupanje.

Prema pakistanskom ustavu, svako ko je osuđen za izdaju može da se suoči sa smrtnom kaznom. General Mušaraf živi u Dubaiu od 2016. godine i odlučno je odbio da se pojavi pred sudom, uprkos višestrukim naredbama.

Zašto je ovo značajno?

Optužnica protiv generala Mušarafa iz 2014. godine za izdaju bila je izuzetno značajan trenutak u zemlji kojom je upravljala vojska tokom značajnog dela njene nezavisne istorije.

Mnogi šefovi pakistanske vojske su ili vladali zemljom direktno nakon puča, kao što je to bilo u slučaju Mušarafa, ili su imali značajan uticaj na kreiranje politike tokom perioda civilne vladavine.

Ali general Mušaraf je bio prvi vojni zvaničnik optužen za takvo krivično delo.

Izabran je za načelnika generalštaba pakistanske vojske 1998. godine.

Umešanost vojske u Kargilski rat u maju 1999. godine dovela je do sukoba između njega i tadašnjeg premijera Navaza Šarifa, a vojni general preuzeo je vlast državnim udarom 1999. godine.

Na tom položaju bio je do 2008. i suočavao se sa brojnim pokušajima atentata i napada dok je bio na vlasti.

Na međunarodnoj sceni najpoznatiji je po ulozi u "ratu protiv terorizma" Sjedinjenih Američkih Država, koji je podržao posle 11. septembra bez obzira na protivljenje u zemlji.

Napustio je državu 2008. godine, nakon što je zbačen s vlasti, ali se vratio 2013. da bi učestvovao na opštim izborima. Tada mu je sud zabranio učešće na izborima i bio je deo nekolio sudskih slučajeva.

Samo se dva puta pojavio na saslušanjima za izdaju, a vreme je ranije provodio u vojnoj zdravstvenoj ustanovi ili na farmi u Islamabadu. Posle toga se preselio u Karači u aprilu 2014. godine, gde je živeo do odlaska u Dubai dve godine kasnije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.