Pazite kako držite telefon – Lako mogu da vam ukradu šifru na ovaj način

Izvor: Telegraf.rs, 13.Apr.2017, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazite kako držite telefon – Lako mogu da vam ukradu šifru na ovaj način

Naučnici iz Engleske otkrili su da načini na koje držimo i koristimo telefone mogu pomoći hakerima da otkriju šifre i PIN kodove kojima otključavamo te uređaje.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Njukestl analiziralo je pokrete telefona dok se koristi tastatura i otkrili su kako su u 70% slučajeva iz prvog puta pogodili četvorocifreni PIN kod, dok su iz petog pokušaja bili tačni u 100 odsto slučajeva.

Ovo je problem kojeg su svesne i tehnološke kompanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ali rešenje još ne postoji. Marijam Mernezhad kaže kako je većina telefona, tableta i drugih nosivih uređaja opremljena raznim senzorima.

- S obzirom da aplikacije i stranice ne traže dopuštenje za pristup većini njih, zloćudni programi mogu prisluškivati vaše senzore - kaže Mernezhadova.

Naučnici ističu da je problem i u tome što brojne senzore koriste tržišni rivali. Na nekim pretraživačima otkrili su da, ako se otvori stranica za zloćudnim kodom, a potom neka druga, mogu  da se prate svi uneseni detalji. Još gore po korisnike, ako se stranice ne zatvore potpuno, korisnici se mogu špijunirati i dok je telefon zaključan.

- Ljudi su mnogo više zabrinuti zbog kamere i GPS-a nego zbog ovih tihih senzora - kažu stručnjaci koji su otkrili 25 različitih senzora koji se standardno nalaze u telefonima.

U istraživanju su tako otkrili i da sve što radimo - od kliktanja, skrolovanja, držanja telefona  - vodi do jedinstvenog načina korištenja telefona. Tako su i na poznatoj stranici mogli da pogode na kojem delu stranice je korisnik kliktao iz načina na koji je telefon nagnut, piše BBC.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.