Patrijarh Irinej osveštao krst na ulazu u Kragujevac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2010, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej osveštao krst na ulazu u Kragujevac

KRAGUJEVAC -

Patrijarh srpski Irinej i vladika šumadijski Jovan - uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije - osveštali su Đurđevdanski krst podignut na ulazu u Kragujevac iz pravca Koridora 10.

"Raduje me da je krst znak čudesni i božanski podignut u srcu Šumadije, koji treba da znači da je Kragujevac hrišćanski grad i da je ovo sveta pravoslavna hrišćanska zemlja", rekao je patrijarh u obraćanju vernicima i građanima i predstavnicima javnog i političkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << života Kragujevca koji su prisustvovali činu osveštanja.

Patrijarh Irinej takođe je rekao da ga raduje da je čudesni znak podignut na putu gde mnogi prolaze, gde mogu da se prekrste i Bogu pomole da ih blagoslovi na tom putu.

"To je danas toliko potrebno ne samo nama, već nama i čitavom svetu gde saobraćaj danas uzima danak", rekao je patrijarh Irinej i poručio da se bez blagoslova Božijeg ne kreće na put i ne počinje ništa u životu.

Srpski patrijarh najavio je do 2013. godine podizanje krsta na brdu Viniku u Nišu.

Na krstu na ulazu u Kragujevac, koji je visine 18 metara i raspona 11 metara, s jedne strane je Isusovo raspeće, a s druge strane ikona svetog Đorđa, dok su na postamentu grb Srbije s jedne strane i s druge grb Kragujevca.

Predračunska vrednost krsta čiji je autor vajar Zoran Ilić, bila je 7,9 miliona dinara, prema izjavama predstavnika lokalne samouprave, a sredstva, opremu i materijal za njegovu izgradnju obezbedili su brojni donatori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.