Parlament o zdravstvenim zakonima

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o zdravstvenim zakonima

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja koji je poslednji u setu zakona iz oblasti zdravstva.

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije uputio je parlamentu predlog da za člana Republičke radiodifuzne agencije izabere jednog od dva kandidata, koja su predložila novinarska udruženja.

Kao ovlašćeni predlagači, udruženja radiodifuznih javnih glasila i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udruženja novinara, za upražnjeno mesto člana saveta RRA, predložila su Gordanu Sušu i Milana Bečejića.

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije tri poslaničke grupe dostavile su predloge za članove programskog odbora RTS-a.

Poslanička grupa LDP predložila je Ivana Andrića, Poslanički klub manjina Esada Džudževića i SPS-JS Branka Ružića. Odbor je pozvao i ostale poslaničke grupe da predlože svoje kandidate. Programski odbor RTS-a broji 19 članova od kojih 7 predlaže parlament, a 12 RRA.

Odboru su dostavljeni i predlozi nevladinih udružnja za člana saveta RRA, ali s obzirom na to da su NVO umesto dva, predložile pet kandidata, udruženjima je dat rok od 15 dana, u kome treba da dostave predlog sa dva kandidata od kojih će parlament izabrati jednog.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da će usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju "proći dosta kritično".

"Kao predsednica Skupštine, smatram da je dobro što se takav zakon našao u proceduri, ali je pitanje kako će poslanici oceniti tekst zakona", rekla je Đukić-Dejanović istakavši da će ona, kao i njena stranka Socijalistička partija Srbije, prilikom glasanja o tom zakonu biti uzdržana.

"Zaista ne bih mogla da procenjujem kakvo će na kraju biti glasanje. Poslanici su granično podeljeni za i protiv", rekla je Đukić-Dejanović.

Predsedavajuća Gordana Čomić izrekla je dve opomene poslaniku NS Miroslavu Markićeviću, zbog, kako je objasnila, neprimerenog ponašanja i bacanja novca po sali.

Markićević je tokom javljanja po Poslovniku istakao da se zapisnik sa sednice vodi netačno, a predsedavajuća je zbog toga tražila od skupštinskih službi da utvrde da li su njegovi navodi tačni.

Poslanici su danas završili  raspravu o amandmanima na Predlog zakona o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja koji je poslednji u setu zakona iz oblasti zdravstva.

Današnju raspravu o Predlogu zakona o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja obeležila je polemika o tome da li i ženama bez partnera treba omogućiti pravo na oplodnju.

Vlada Srbije prihvatlila je amandman Snežane Stojanović-Plavšić iz G17 plus, Aleksandre Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Gordane Čomić iz Demokratske stranke koji se odnosi na pravo žene na oplodnju.

Tim amandmanom precizirano je da pravo na lečenje neplodnosti izuzetno ima žena koja sama živi uz sporazumnu saglasnost ministra nadležnog za poslove zdravlja i ministra nadležnog za porodične odnose, ako za to postoje naročito opravdani razlozi.

Pravo na oplodnju uz saglasnost dva ministra 

Poslanica Liberalno demokratske partije (LDP) Vesna Pešić ocenila je da pojedina rešenja iz predloženog zakona ne odgovaraju modernim tendencijama jer danas porodice nisu samo majka, otac i deca, nego i samohrani očevi i samohrane majke.

Pešićeva je kritkovala i to što je predviđeno da pravo na oplodnju izuzetno ima žena koja sama živi uz sporazumnu saglasnost dva ministra.

Žarko Korać iz poslaničkog kluba LDP ocenio je da su predložena ograničenja za podvrgavanje žena oplodnji ponižavajuće rešenje i upitao zašto se ograničava to pravo ženama ako svaka žena može da rodi vanbračno dete.

"Najneverovatnija stvar je da dva ministra odlučuju da li će se ženi omogućiti pravo da rodi", rekao je Korać.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić kritikovao je stanje u zdravstvu i farmaciji, i naveo da su ljudi iz G17 plus "zagospodarili našim životima i zdravljem".

Poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da je predloženi zakon diskriminatorski.

Parlament je razmotrio u pojedinostima predloge zakona o javnom zdravlju, o transfuziološkoj delatnosti, o transplantaciji organa i o transplantaciji ćelija i tkiva i prešli na raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja na koji je podneto oko 30 amandmana.

Cilj predloženog zakona je da se sistematski uredi oblast lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, stvore uslovi za obavljanje lečenja u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, uslovi za promociju doniranja reproduktivnih ćelija na nacionalnom nivou u cilju informisanja i upoznavanja građana sa značajem doniranja reproduktivnih ćelija, kao i da se ta oblast uredi u skladu sa propisima i standardima Evropske unije.

Sistemsko uređenje oblasti transplantacije

Vlada je usvojila amandman poslanica Snežane Stojanović-Plavšić iz G17 plus, Aleksandre Jerkov iz LSV-a i Gordane Čomić sa liste "Za evropsku Srbiju", kojim se pravo na lečenje tim postupkom daje i punoletnim i poslovno sposobnim ženama koje same žive, koje ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom, uz sporazumnu saglasnost ministara nadležnih za zdravlje i porodične odnose, ako za to postoje naročito opravdani razlozi.

Donošenjem propisa o transplantaciji organa sistemski treba da se uredi oblast transplatacije, organizacija ustanova, nadzor, kao i da se stvore uslovi da se transpaltacija obavlja u skladu sa najrazvijenijim standardima, ali za promociju tog procesa.

Predlog zakona o transplantaciji organa uređuje se i uzimanje organa sa umrlog lica i nadzor nad sprovođenjem tog postupka.

Poslanici opozicije su oko sat vremena ukazivali na povredu Poslovnika o radu parlamenta i zahtevajući pauzu kako bi ministar zdravlja Tomica Milosavljević ili drugi ovlašćeni predstavnik Vlade Srbije došao u parlament.

Umesto ministra zdravlja, na početku sednice predstavnik Vlade bio je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ali je i on ubrzo napustio salu, pa je predsedavajuća Gordana Čomić obavestila poslanike da će Vladu u parlamentu predstavljati ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Radikali su naveli da time Vlada Srbije vređa dostojanstvo Skupštine na najgrublji mogući način i ocenili da Milosavljević nije došao na sednicu, jer se "plaši stručne komunikacije".

I poslanici Liberalno demokratske partije izneli su primedbe zbog odsustva resornog ministra, a šef poslanika "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da rasprava ima smisla samo ukoliko je ministar zdravlja u sali, a da poslanici u protivnom "mlate praznu slamu".

Poslanici Nove Srbije ukazali su da je u parlamentu postala praksa da predložene zakone ne brane ministri koji ih kreiraju, navodeći da poslanici u tom slučaju nemaju mogućnost da argumentacijom amandmana koje su podneli isprave predložena rešenja.

Nema povrede Poslovnika

Ministar Čiplić odbacio je primedbe opozicije da je odsustvom ministra Milosavljevića na zasedanje koje je posvećeno razmatranju amandmana na set zakona iz oblasti zdravstva prekršena skupštinska procedura.

Vlada Srbije ima pravo da odredi ministra koji će predstavljati zakon pred poslanicima, ukoliko resorni ministar nije u prilici da to radi, objasnio je Čiplić.

"Predlog zakona je vladin predlog i zakon ne piše jedan čovek, nego grupa eksperata. Ne postoji ništa što bi dovodilo u sumnju odbranu ovog zakona i što bi dovodilo u sumnju autentično predstavljanje zakona pred parlamentom", rekao je Čiplić.

Na primedbu opozicije da je prisustvo Milosavljevića raspravi o amandmanima bilo neophodno, jer jedino on odlučuje o tome da li će eventualno neki njihov amandman biti usvojen, Čiplić je uzvratio da su se nadležni skupštinski odbor i Vlada već izjasnili o tome koji su amandmani prihvatljivi, a koji ne.

Kritika predloženih rešenja

Navodeći da su predložena rešenja loša poslanici SRS i DSS izneli su niz kritika na predložene zakone.

Ciljevi predloženog zakona o javnom zdravlju su usklađivanje standarda sa propisima Evropske unije i razvoj zdravstvene infrastrukture, navodi predlagač.

Radikali su istakli da je predlog neuređen i haotičan i predložili da bude povučen iz procedure.

Žarko Korać poslanik LDP-a ocenio je da će građani Srbije, od predloženih pet zakonskih akata iz oblasti zdravstva, najmanje koristi imati od tog zakona.

Radikali su i Predlog zakona o transfuziološkoj delatnosti ocenili lošim, smatrajući da on nije "kamen temeljac" bezbednosti krvi, kako to tvrdi predlagač.

Najavljujući da zakon neće podržati, poslanici SRS-a su istakli da predložena rešenja ne poštuju dobrovoljne davaoce krvi i osnovne principe dobrovoljnog davalaštva.

Tokom rasprave u pojedinostima na predloge zakona o transplantaciji organa i o transplantaciji ćelija i tkiva, predložena rešenja su uglavnom kritikovali poslanici SRS, SNS i DSS. Radikali predlažu da direktor organizuje stručne i kvalifikovane timove za transplantaciju, umesto, kako je zakonom predviđeno, ministar, kao i da drugi oblik zdravstvene službe osnovan u skladu sa zakonom, odnosno privatna praksa, obavlja poslove uzimanja, presađivanja, distribucije, transplantaciju.

Poslanici SRS-a traže da se na osnovu pismenog pristanka davaoca, odnosno primaoca, podaci o ličnosti tih lica mogu upotrebljavati u naučne, obrazovne i statističke svrhe, kao i u sredstvima javnog informisanja.

Naprednjaci smatraju da umesto ministra postupke u vezi sa transplantacijom neposrednotreba da uobliči Uprava za biomedicine, odnosno da taj organ daje mišljenje u vezi sa postupanjem organa za transplantaciju.

DSS smatra da podaci o primaocima usluga osim u svrhe tranpslantacije mogu da se koriste i u naučnoistraživačke svrhe, iako je zakonom propisano da se u te svrhe mogu koristiti samo podaci o postupku tranplantacije.

Na dnevnom redu 11. vanredne sednice, koja je počela 16. jula sa 24 tačke dnevnog reda, su i Predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i tri predloga zakona o potvrđivanju ugovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.