Papin kardinal optužen za zlostavljanje se branio ćutanjem

Izvor: B92, 27.Jul.2017, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papin kardinal optužen za zlostavljanje se branio ćutanjem

Australijski kardinal Džordž Pel, bliski savetnik pape Franje, prvi put se pojavio pred sudom u Australiji zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Sveštenik, star 76 godina, nije ništa rekao tokom kratkog pretresa u sudnici u Melburnu, koji je bio usmeren na rutinska pravna pitanja, prenosi Glas Amerike.

Pel je optužen za seksualne prestupe, u koje je uključeno više osoba, tokom predhodnih nekoliko godina. Pelov advokat Robert Rihter rekao je sudu da će se njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klijent izjasniti da nije kriv, iako to od njega nije zatraženo tokom današnjeg pretresa.

Najviši finansijski zvaničnik Vatikana od 2014. godine, kardinal Pel je najviši po rangu u Rimokatoličkoj crkvi koji se suočava sa optužbama, koje su već deset godina tema skandala seksualnog zlostavljanja u koje je uključeno sveštenstvo.

Papa Franja odobrio je odsustvo Pelu kako bi mogao da se vrati u Australiju i branio se od optužbi, ali ga nije smenio sa položaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.