Četvrtak, 27.07.2017.

11:06

Papin kardinal optužen za zlostavljanje se branio ćutanjem

Australijski kardinal Džordž Pel, bliski savetnik pape Franje, prvi put se pojavio pred sudom u Australiji zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Izvor: Glas Amerike

Papin kardinal optužen za zlostavljanje se branio ćutanjem
Foto: GettyImages

Sveštenik, star 76 godina, nije ništa rekao tokom kratkog pretresa u sudnici u Melburnu, koji je bio usmeren na rutinska pravna pitanja, prenosi Glas Amerike.

Pel je optužen za seksualne prestupe, u koje je uključeno više osoba, tokom predhodnih nekoliko godina. Pelov advokat Robert Rihter rekao je sudu da će se njegov klijent izjasniti da nije kriv, iako to od njega nije zatraženo tokom današnjeg pretresa.

Najviši finansijski zvaničnik Vatikana od 2014. godine, kardinal Pel je najviši po rangu u Rimokatoličkoj crkvi koji se suočava sa optužbama, koje su već deset godina tema skandala seksualnog zlostavljanja u koje je uključeno sveštenstvo.

Papa Franja odobrio je odsustvo Pelu kako bi mogao da se vrati u Australiju i branio se od optužbi, ali ga nije smenio sa položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

20 h

Podeli: