Papa Benedikt XVI napustio Vatikan, poslednji put kao papa

Izvor: Blic, 28.Feb.2013, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Benedikt XVI napustio Vatikan, poslednji put kao papa

Benedikt Šesnaesti koji od večeras više neće biti papa, napustio je Vatikan danas popodne u helikopteru koji će ga odvesti do papske letnje rezidencije u Kastel Gandolfu, na oko trideset kilometara od Rima.

Letelica, inače vlasništvo italjianske vlade ukrašena je zastavom Svete stolice. Helikopter je poleteo u 17.05 sa heliodroma u Vatikanu, kada su se oglasila zvona crkava u Rimu i u Bazilici svetog Petra.

Papa je nekoliko minuta pre odlaska helikopterom iz Vatikana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslao i svoj poslednji tvit vernicima u kome im kaže "stavite Hrista u centar svog života". Tviter nalog @pontifex biće ukinut kada zvanično stupi na snagu papina istorijska ostavka, večeras u 20.00 časova.

U Kastel Gandolfu okupilo se mnogo ljudi da dočeka odlazećeg papu.

Po ulasku u rezidenciju, odlazeći papa mahnuo je okupljenima sa prozora.

Osamdesetpetogodišnji papa je iznenada 11. februara objavio da podnosi ostavku i rekao da nema više snage da u potpunosti vrši svoje teške dužnosti. U 20.00 časova Jozef Racinger više neće biti papa.

On će zadržati ime koje je uzeo kada je postao papa i zvaće se "Njegova svetost Benedikt XVI, papa emeritus".

U Kastel Gandolfu ostaće oko dva meseca posle čega će se vratiti u Vatikan da živi u jednom manastiru. Posvetiće se molitvi a juče, kada se pozdravljao sa kardinalima, obećao je "poštovanje i bezuslovnu poslušnost" novom papi koga će izabrati konklava kardinala.

Pre nego što je otišao papa je, oslanjajući se na svoj štap, kratko pozdravio svoje vidno potrešene saradnike.

Poslednjeg dana pontifikata papa Benedikt XVI je u obraćanju kardinalima pozvao Katoličku crkvu da jedinstveno stane uz njegovog naslednika i obećao svoju “bezuslovnu” poslušnost novom papi.

- Nastaviću da budem blizu vas u molitvama, posebno u narednih nekoliko dana kada budete birali novog papu kome danas objavljujem bezuslovno uvažavanje i poslušnost - rekao je odlazeći papa, prenosi Rojters.

- U ovih proteklih osam godina mi smo proživeli prekrasne trenutke obasjane svetlošću na putu vere, kao i momente kada su tamni oblaci prekrivali nebo - rekao je Benedikt XVI kardinalima koji su se okupili na oproštajnom sastanku.

Na sastanku su bili i kardinali koji će činiti konklavu koja bira naslednika Benedikta XVI koji je sredinom meseca svojevoljno odlučio da napusti pontifikat.

- Pokušali smo da služimo Hristu i Crkvi - rekao je papa.

Podseća se da je Benediktov pontifikat tokom proteklih osam godina bio u senci raznih skandala o seksualnom zlostavljanju, objavljivanju njegovih privatnih dokumenata i izveštajima o unutrašnjim sukobima medju njegovim najbližim saradnicima, što je, kako se veruje, moglo dovesti do njegove odluke o ostavci, prve posle šest vekova.

Odluka o izboru novog pape očekuje se sredinom marta kako bi Uskrs proveo sa vernicima. Katolička crkva ove godine Uskrs slavi 31. marta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Papa Benedikt XVI napustio Vatikan, vernicima poručio da stave Hrista u svoja srca

Izvor: Blic, 28.Feb.2013

U svom poslednjem obraćanju javnosti papa Benedikt XVI je sa balkona papske letnje rezidencije u Kastel Gandolfu pozdravio nekoliko hiljada vernika i zahvalivši se poručio da on više nije papa..."Dragi prijatelji, srećan sam što uživam vaše simpatije, prijateljstvo i pažnju.. Ovo je drugačiji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.