Palmer: Nadamo se da će opozicija odustati od bojkota izbora

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Nadamo se da će opozicija odustati od bojkota izbora

SAD se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će sa predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova, rekao je u intervjuu za "Glas Amerike" zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer. Američki diplomata je govorio i o tome da li postoje veće šanse za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine.
Metju Palmer je na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li nakon što su se predstavnici vladajuće partije sastali sa predstavnicima opozicije i civilnog sektora na Fakultetu političkih nauka veruje da mogu da se dogovore i da će opozicija odustati od bojkota, odgovorio da se tome nada.

"Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kada na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali", rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.
Odgovarajući na pitanje da li misli da su trenutni uslovi za izbore u Srbiji fer, Palmer je naveo da ima mnogo pitanja u vezi sa ravnopravnim uslovima.
"Svakako, ako opozicija ne veruje da su uslovi fer, ima prostora za otvoreni dijalog, otvorenu raspravu o tome. Nadamo se da će biti postignut sporazum i da će se naći način da sve političke partije učestvuju na izborima, kako bi građani Srbije imali pravi izbor", dodao je Palmer.
Negirao je navode pojedinih medija u Srbiji da je učestovovao u organizaciji sastanka vlasti i opozicije.
"Apsolutno ne. Nisu im potrebni posrednici, reč je o političkim partijama i liderima koji se dobro poznaju i dobro razumeju. O tome se dugo razgovara u Beogradu i zaista nema potrebe da se SAD ili bilo koji spoljni akter tu ubacuje", istakao je Palmer.
Naglašava da ohrabruje taj dijalog. "Važno je da opozicija nađe način da učestvuje na izborima, ohrabrujemo ih da iskažu svoje brige i otvorena pitanja koja treba rešiti, to je važan deo demokratskog procesa", dodao je Palmer.
Na pitanje da li će posle ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja biti lakše da se obnovi dijalog Beograda i Prištine s obzirom na takse, Palmer navodi da se nada da Beograd i Priština mogu ponovo da nađu put do pregovaračkog stola.
"Da onda nađu obostrano prihvatljivo rešenje čiji je rezultat puna normalizacija odnosa i koje otvara put ka evropskoj budućnosti za obe zemlje", naveo je Palmer.
Ukazao je da je sada najvažnije da "Kosovo dobije novu vladu".
"To je trenutni izazov. Voleli bismo da Kosovo formira vladu što je pre moguće i da vlada učini sve što je potrebno da se nastavi dijalog – uključujući i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH. Nadamo se da to može da se reši ubrzo", rekao je Palmer.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Palmer: SAD se nadaju da će srpska opozicija odustati od bojkota izbora

Izvor: Beta, 01.Avg.2019

SAD se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će sa predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.Posle sastanka predstavnika vladajuće Srpske napredne...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.