Pacoli: Gnev zbog pretnji Ane Brnabić iz SAD

Izvor: N1 televizija, 21.Jul.2018, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli: Gnev zbog pretnji Ane Brnabić iz SAD

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio je predsedniku Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmanu Ugljaninu na pozivu da govori na tribini u Novom Pazaru i kako je saopštilo to veće "izrazio gnev zbog pretnji koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u".

BNV je u saopštenju preneo pismo Pacolija u kojem on navodi da nije govorio na tribini "Proces uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti na Balkanu" zato što je četiri sata pre polaska >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za Novi Pazar Vlada Srbije zabranila prelazak.

"To je u suprotnosti sa dogovorom u Briselu koji su naše dve vlade potpisale pre četiri godine, povodom čega ćemo napisati protestnu notu", kazao je Pacoli.

On je Ugljaninu napisao i da mora da "izrazi svoj gnev" jer je zbog pozivnice koju je dobio, premijerka Srbije Ana Brnabić zvaničnim pismom "pretila njemu i BNV-u", dok se nalazila u SAD, zemlji koja je prva priznala nezavisnost Kosova.

Pacoli je najavio da će nezavisno od zabrane dolaska nastaviti sa svojim naporima "za jedan Balkan i Evropu gde neće biti zabrane prelaska granica i gde zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju... i da čuju drugu stranu".

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da poseti Novi Pazar, a Beograd je poslao negativan odgovor na zahtev za posetu.

Brnabić je povodom poziva i negativnog odgovora Beograda kazala da čelnici BNV-a treba da poštuju zakone Srbije, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Ona je dodala da poseta "osobe koja sebe naziva 'ministrom spoljnih poslova'" Kosova, predstavlja "jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pacoli kivan zbog izjave Brnabić, piše protesnu notu

Izvor: B92, 21.Jul.2018

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio je predsedniku BNV Sulejmanu Ugljaninu na pozivu da govori na tribini u Novom Pazaru...Kako je saopštilo Bošnjačko nacionalno veće, Pacoli je "izrazio gnev zbog pretnji koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u"...BNV je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.