PROMENJENI, ILI IPAK SAMO PRESVUČENI Mogu li Udruženi da prodaju novu opozicionu priču i ubede građane da nije posredi SAMO KOZMETIKA?

Izvor: Press, 12.Avg.2020, 11:30

PROMENJENI, ILI IPAK SAMO "PRESVUČENI" Mogu li Udruženi da "prodaju" novu opozicionu priču i ubede građane da nije posredi SAMO "KOZMETIKA"?

Sličan koncept, gotovo isti ljudi, ista strategija i isti cilj, samo je ime od juče drugačije - Ujedinjena opozicija Srbije (UOS).
Foto:blic
Da li je ova promena samo kozmetička, ili će biti nešto drugačije u njenom radu, da li je ona zapravo i "odsvirala" kraj Saveza za Srbiju (SzS), i da li uopšte može da se "proda" kao nova opoziciona snaga čiji je, kao i u slučaju Saveza, jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << glavnih zadataka - smena aktuelne vlasti sa SNS na čelu?
Šta je onda ovde staro, a šta novo osim imena?

Novo je da svojevremeno potpisan Sporazum sa narodom izgleda više ne važi, i da će stranke koje su njen deo sada raditi samostalnije. Novo je i da u njoj nema Boška Obradovića i Dveri, ali joj se priključio sada već bivši poslanik Đorđe Vukadinović.
A sve (i svi) ostalo je poptuno isto, čak i pano ispred koga su juče na konferencije za medije obznanili kako će se zvati. Ostali su otvoreni i isti frontovi na kojima je opozicija i nakon formiranja novog saveza odmah nastavila da se bori sama sa sobom.
Sve je isto samo Boška nema...
Juče su, baš ispred panosa SzS isti njegovi lideri objavili da je, ovoga puta, formiran novi savez. Činiće ga iste stranke, osim Dveri, a i ciljevi su im, kako je istakao jedan od lidera, Janko Veselinovič, isti - "smena vlasti, svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje i sve oblike građanske neposlušnosti".
Foto: Tara Radovanović / Tanjug
A da li će te ciljeve u novom pokušaju i sa novim imenom ovoga puta moći da ostvare i na koji način to planiraju da urade? I dalje je to raznorodan, nekoherentan savez, bez dobre organizacije, infrastrukture i bez jasnog političkog programa. Suštinsko pitanje koje se postavlja jeste šta će ih to, osim novog, možda lepšeg imena, približiti građanima?
Šta žele da postignu? Docent Fakulteta političkih nauka dr Dušan Spasojević kaže za "Blic" da građanima nije najjasnije šta se ponovnim udruživanjem želi postiči, te da će možda jedina razlika Udruđene opozicije Srbije u odnosu sa SZS biti veći "ideološki prostor" za stranke članice.

- Javnosti nije najjasnije šta oni žele da postignu i šta je zapravo cilj tog prebrendiranja, jer su oni smatrali da je postojanje Saveza za Srbiju po sebi bila neka vrsta uspeha, da je bojkot ipak doneo neki rezultat i ovo je na neki način zbunjujuće naročito iz razloga relativno malih promena. Ono što će ih sada razlikovati jeste ideološka širina, jer će svaka članica imati veći prostor za sebe da radi ono što misli da treba. Ali je onda u tom kontekstu nejasno zašto su onda Dveri izašle - kaže Spasojević za "Blic".
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Dušan Spasojević
Mišljenja je da se deo stranaka osećao sputano unutar saveza i da sad oni hoće da probaju da se na neki način "odmere međusobno i da vide ko će imati više snage".
- To je važno u kontekstu razgovora oko predsedničkih izbora za dve godine. Sada se već otvara to polje borbe oko kandidata, ko će vbiti, odakle će doći i koji je njegov ideološki profil. To je, čini mi se, jedan od načina kako možemo da razumemo šta se tu desilo. Vraćamo se na pitanje šta je zapravo opozicija radila poslednjih nekoliko meseci. Te aktivnosti bile su svedene na bojkot, i to ne njegovu vrlo pasivnu interpretaciju - navodi.
"Mnogo je zle krvi"
Dodaje da mu se čini da opozicija nakon izbora nije spremila scenario za dan posle, te da aktivnosti, kao što je formiranje Skupštine slobodne Srbije, teku veoma sporo, kao i da su sami veoma podeljeni.
- Unutar samog opozicionog bloka postoje brojne linije podela, a jedna od najaktuelnijih je ta oko bojkota izbora i ona u Demokratskoj stranci. One neće tako lako nestati, tu je mnogo zle krvi. Ne vidim ni kako će to da stane. Mi smo mislili da je opozicija devedesetih podeljena, i bila je podeljena, ali to su bile razmirice između tri četiri "velika igrača" koja se nisu volela. Sada imate 10 15 "malih igrača" koji se ne vole. To je jako nezgodna situacija - zaključuje Spasojević.
Klačar: Tri stvari drugačije Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenjuje kao minus juče formiranog opozicionog saveza što je zadržao narativ Saveza za Srbiju, nije promenio ni njegovu strategiju ni taktiku, a nije bitno ni ljude. Dodaje da on ostaje najozbiljniji i najglasniji protivnik SNS i da ima prednost u odnosu na one stranke koje su izašle na izbore i ostvarile loš rezulta i to vidi kao njihov plus.

- UOS nastavlja tu vrstu možda i greške u pozicioniranju, gde insistira na toj vrsti ekskluzivnosti, da samo oni koji su zagovarali bojkot mogu da budu deo te koalicije - rekao je Klačar za Tanjug.
Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Bojan Klačar
On kaže da su kod Udružene opozicije Srbije u odnosu na Savez za Srbiju tri stvari drugačije - naziv, nema Pokreta Dveri i forma organizovanja je fleksibilnija.
Klačar je ocenio da izlaskom Dveri ta koalicija na neki način izbegava kritike koje je imala zbog saradnje sa tim pokretom, a koji je, kaže, imao loš imidž zbog politike i političkih akcija iza kojih je prevashodno stajao Boško Obradović, bilo da je reč o upadu na RTS, bilo da se radi o okupljanju ispred Predsedništva, štrajku glađu ili napadima na poslanika.
- Izlaskom Dveri dobijaju nešto relaksiraniju poziciju ka građanskom delu javnosti - rekao je Klačar.
Optužbe nakon svega jednog dana postojanja Udružena opozicija Srbije psotoji svega jedan dan, ali je i za tpo vreme uspela da izazove nekoliko razmirica i to upravo u opozicionoim krugovima. Čini se, ponovo ništa novo...
Bivši poslanik DS Balša Božović izjavio je da čelnici Saveza za Srbiju (SzS) promenom imena koalicije žele da izbegnu odgovornost za propale dve godine u borbi protiv Aleksandra Vučića.
- Političari koji ne poznaju etiku odgovornosti uglavnom misle da su nezamenljivi. Ne predstavljaju građane nego sebe i svoje interese - naveo je Božović na Tviteru.
Predsednik SDS Boris Tadić kazao je da to vidi kao prikrivanje vesti o raspadu SzS, nakon bojkota izbora koji su inicirali, dok je pre nekoliko dana novo - staro udruživanje stranaka članica Saveza za Srbiju nazvao "lakrdijom".
Ubrzo je stigao i odgovor predsednika Pokreta za preokret Janka Veselinovića koji je rekao da je Tadić napao udruženu opoziciju "pre Vulina i Đuke, kao i svih ostalih naprednjačkih trabanata".
- Time pokazuje da ima neki problem ili, ne daj Bože, dogovor sa režimom Aleksandra Vučića - rekao je Veselinović.
Ko je kome "bivši"? Osnivanje Udružene opozicije Srbije "pozdravila" je i bivša poslanica DS-a, Nada Kolundžija.
- Udruženu opoziciju čine oni koji su napustili DS kad je izgubila vlast: Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko StefanoviĆ, Janko Veselinović (čeka se Dušan Petrović). Bivši članovi DS koji su u međuvremenu i bivši članovi PSG, zatim bivši clanovi DJB, bivši članovi DSS. I Lutovac - napisala je ona na Tviteru.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.