PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA I U LUČANIMA: Donete nove mere zaštite protiv korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 17:20

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA I U LUČANIMA: Donete nove mere zaštite protiv korone

Prisustvo korona virusa kod 6 pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati sa testiranja na virus.

Zbog uvećanog broja obolelih od virusa Kovid-19, Štab za vanredne situacije opštine Lučani je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije, potvrdio je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Na teritoriji oštine Lučani danas je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 6 pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati sa testiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na virus.

Veliki broj građana se svakodnevno obraća za medicinsku pomoć kovid ambulanti sa simptomima čiji uzrok može biti korona virus, zbog čega je opštinski Štab za vanredne situacije definisao niz mera.

Jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru ( u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama).  Takođe, Uu ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu da se organizuju muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

- Zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija (sabori, vašari i sl.). Ograničava se radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih radnji i maloprodajnih objekata, tako da radno vreme može počete najranije u 7 časova, a završiti najskasnije do 22 časa - navodi se u saopštenju Gradskog štaba.

Takođe, ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje fizička distanca od najmanje dva metra.

- Nalaže se svim ustanovama, pravnim licima i građanima da se pridržavaju svih propisanih mera koje je donela Vlada Republike Srbije (Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19; Službeni glasnik RS, broj 66/2020-4)- delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut") koje se odnose na predškolaske ustanove, škole, fakultete, studentske domove, ponašanje u parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, javni prevoz, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzeje, galerije, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir i manikir, masažu i tetovažu, pružanje uslužnih delatnosti u kući ili stanu i drugo, kao i preporuke druguh državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa - navode iz Lučana.

Jedna od mera odnosi se i na javni prevoz (gradski, međugradski i taksi prevoz) gde je obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

- Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima loklane samouprave, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Lučani da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih prostora: česta dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka) i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava - odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Lučani.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.