PRINC BIN SALMAN U NEBRANOM GROŽĐU: Amerikanci rasvetlili nestanak njegovog rođaka bin Najefa

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2021, 21:28

PRINC BIN SALMAN U NEBRANOM GROŽĐU: Amerikanci rasvetlili nestanak njegovog rođaka bin Najefa

Problemi za prestolonaslednika i krunskog princa

U Sjedinjenim Državama pokrenuta je istraga protiv saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana zbog spora oko rafinerije nafte na Karibima, koja se istovremeno odnosi i na nestanak bivšeg prestolonaslednika.

Prema AFP, bivši prestolonaslednik, princ Muhamed bin Najef, nije viđen u javnosti od hapšenja u martu prošle godine. Ibn Najef je bio ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije od 2012. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre nego što je tri godine kasnije postao prestolonaslednik.

Iza tužbe stoji saudijski biznismen po imenu Nader Turki al-Dosari. Priča je započela prošlog juna, kada je u Pensilvaniji podneo tužbu u ime svog sina Rakana, američkog državljanina, protiv Muhameda bin Najefa i drugih saudijskih entiteta.

Al-Dosari je tvrdio da saudijski zvaničnici nisu ispoštovali višedecenijski ugovor vezan za projekat rafinerije nafte na karipskom ostrvu Sveta Lucija. Ali tužba se suočila sa problemom, koji glasi "kako pozvati princa za kog se ne zna gde se nalazi".

Tužba je kasnije izmenjena tako da uključuje princa Muhameda bin Salmana, napominjući da je "stavio Muhameda bin Najefa u kućni pritvor i oduzeo mu imovinu, sprečavajući ga tako da ispuni svoje ugovorne obaveze".

Kada je Al-Dosari rekao da se Muhamedu bin Najefu ne može uručiti sudski poziv, sud je naložio advokatu princa Muhameda bin Salmana da pomogne u utvrđivanju njegovog prebivališta.

U martu je advokat ponudio da se adresa Muhameda bin Najefa dostavi na "poverljivoj osnovi", rekavši u sudskoj belešci da se suočio sa pretnjama povezanim sa terorizmom zbog svoje prethodne uloge ministra unutrašnjih poslova kraljevine.

Ali prošlog meseca, sudija je odbacio slučaj kršenja ugovora koji je pokrenula porodica Al-Dosari, ostavljajući pitanje statusa i boravišta Muhameda bin Najefa nerešenim. Advokat Al-Dosarija, Džejms Tolman, rekao je za AFP da namerava da uloži žalbu.

Nekoliko dana pre nego što je Dosarijeva tužba odbačena, nekoliko advokata iz "Skver Paton Bogsa", lobističkog i advokatskog preduzeća iz Vašingtona, prijavilo se da zastupa Muhameda bin Najefa u slučaju, dok su takođe radili za Muhameda bin Salmana.

"Skver Paton Bogs" nije odgovorio AFP-u na pitanje da li ih je direktno angažovao Muhamed bin Najef i da li mogu da ga dobiju u njegovom anonimnom prebivalištu ili kako mogu istovremeno da predstavljaju njega i vladu, piše Sputnik Arabic.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.