PREOKRET U MAKEDONIJI: Gruevski isključen iz pregovora o novoj Vladi

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2017, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREOKRET U MAKEDONIJI: Gruevski isključen iz pregovora o novoj Vladi

U Makedoniji je došlo do preokreta u pregovorima za formiranje nove Vlade

Vladajući VMRO-DPMNE isključen je iz pregovora o novoj makedonskoj vladi.

Lider te stranke Nikola Gruevski upozorio je da "svako ko formira koaliciju bez najsnažnije partije, može da očekuje probleme".

"Moraju da znaju da se suočavaju sa problemima u budućnosti, svojstvenim za situacije kada se ignoriše volja večina građana", naveo je Gruevski posle susreta s predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << OEBS-a u Makedoniji.

Posle susreta predstavnika SDSM-a i Demokokratske unije za integracije čeka se odluka Alija Ahmetija o ponudi socijal-demokrata.

VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog nastavlja da insistira na raspisivanju novih parlamentarnih izbora dok pregovori rivalskog SDSM-a i najsnažnije albanske partije, DUI, ulaze u završnu fazu.

Posle pregovora ove dve stranke ostaje da lider DUI Ali Ahmeti donese konačnu odluku, posle koje će biti jasno da li će Makedonija dobiti novu vladu, ili će u ovoj državi biti raspisani novi parlamentarni izbori..

Bez obzira na ishod pregovora, jasno je da se u mogućoj novoj koaliciji neće naći predstavnici VMRO-DPMNE, koja je najavila "probleme" ukoliko novu vladu ne bude formirala "partija koja je dobila najveću podršku na izborima".

VMRO-DPMNE navodi i da je u poslednjih desetak godina u Makedoniji poštovan princip da koaliciju formiraju najsnažnija makedonska i najjača albanska partija, ali da je taj princip, posle decembarskih izbora, "zaboravljen".

Izvori iz Demokratske partije za integracije navode da očekuju da će Ahmeti pristati na koaliciju sa socijal-demokratama, ali i da u stranci postoji snažno krilo koje se još zalaže za savez s partijom Nikole Gruevskog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.