PREMINUO OZLOGLAŠENI KARDINAL U 94. GODINI: 16 godina bio desna ruka dvojice papa, učinio NEOPROSTIVO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2022, 17:04

PREMINUO OZLOGLAŠENI KARDINAL U 94. GODINI: 16 godina bio desna ruka dvojice papa, učinio NEOPROSTIVO!

Zdravlje mu se pogoršalo

Kardinal Anđelo Sodano, kontroverzni vatikanski moćnik, optužen za prikrivanje jednog od najozloglašenijih seksualnih zlostavljača u Katoličkoj crkvi, preminuo je u 94. godini.

Sodano, koji je neko vreme bio bolestan i preminuo sinoć, bio je državni sekretar za vreme dvojice papa - Jovana Pavla II i Benedikta XVI, odnosno na drugom mestu u vatikanskoj hijerarhiji 16 godina između 1990. i 2006. godine, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Rojters.

Veruje se da je Sodano, zajedno sa sekretarom Jovana Pavla, tadašnjim nadbiskupom Stanislavom Dživišom, vodio Katoličku crkvu tokom poslednjih godina života pokojnog pape, kada mu se zdravlje pogoršalo zbog Parkinsonove i drugih bolesti.

U seriji tekstova u "Nešenal katolik riporteru" 2010. godine, autor Džejson Beri, stručnjak za seksualna zlostavljanja u crkvi, napisao je kako je Sodano blokirao Vatikan da pokrene istragu za seksualna zlostavljanja protiv oca Marsijala Masijela, osnivača verskog reda Legije Hristove.

Sodano je primljen u red sveštenika 1950. godine, da bi nekoliko godina kasnije obavljao diplomatsku službu. Služio je u ambasadama Vatikana u Ekvadoru, Urugvaju, Čileu pre nego što je ponovo pozvan u Vatikan kako bi obavljao visoke administrativne uloge.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.