PREMINULA ĐAVOLJA ŽENA! Pred njom su svi Albanci drhtali od straha! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2020, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMINULA "ĐAVOLJA ŽENA"! Pred njom su svi Albanci drhtali od straha! (VIDEO)

Nedžmije Hodža, udovica nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, preminula je u Tirani u 99. godini, saopštila je njena porodica.

Posle pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Bila je žena koje su se Albanci decenijama plašili. Nedžmije Hodža rođena je 1921. godine u Bitolju, a za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje dece.

Tokom rata bila je učiteljica i jedan od osnivača kominističke omladine u Albaniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Nedžmije je, takođe, bila član Centralnog komiteta albanske komunističke partije, predsednica Antifašističkog fronta žena Albanije i šefica Direktorata za propagandu.

Bila je albanski vladar iz senke i nekadašnji disidenti tvrde da je kriva za progon političkih rivala njenog supruga.

U januaru 1992. godine osuđena je na devet godina zatvora zbog zloupotreba partijskih fondova. Kasnije, kazna je preinačena na 11 godina robije.

Iza rešetaka je provela ukupno pet godina, od čega dve godine u samici.

Često su je poredili sa Elenom Čaušesku i posle pada režima Envera Hodže nije pokazivala preterano kajanje zbog žrtava tajne policije.

- Četiri hiljade za 50 godine i nije mnogo - rekla je u intervjuu koji je Njujork tajms objavio 1997. godine.

Nedžmija je vodila Enverovu propagandnu mašineriju, Institut za marksističko-lenjinističke studije i Demokratski front, organizaciju koja je bila produžena ruka Komunističke partije.

Oko 5.000 političkih zatvorenika ubijeno je tokom godina strahovlade Hodže, a porodice i dalje tragaju za telima oko 6.000 ljudi koji su u tom periodu jednostavno nestali. Ukupno, računa se da je u kazamatima albanske tajne policije završilo oko 25.000 ljudi.

Mnogi smatraju da je supruga komunističkog diktatora bila "đavolja žena", po naslovu knjige Fahrija Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Ismail Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora. Ali, njena prijateljica Vito Kapo govorila je da je Nedžmija "veoma osetljiva žena, primer majke i supruge, uvek uz Envera".

Posle smrti Envera Hodže, 1985. godine, snažno je podržala izbor Ramiza Alije za novog predsednika Albanije, ali se kasnije pokajala zbog izbora smatrajući da je naslednik njenog supruga bio kukavica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bila je žena koje su se Albanci PLAŠILI: Preminula udovica Envera Hodže vladala je iz senke, a opisana je kao NAJIZOPAČENIJA supruga diktatora (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 27.Feb.2020

Izabrana je za lidera Demokratskog fronta Albanije 1988. godine UDOVICA nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, Nedžmije Hodža, preminula je u Tirani u 99. godini. Nedžmije Hodža je rođena 8. februara 1921. godine u Manstiru, a njeni roditelji su bili iz Debra, prenela...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.