POSLE PRIŠTINE, STIŽU U BEOGRAD: Ko su američki senatori koji se sutra sastaju s Vučićem?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE PRIŠTINE, STIŽU U BEOGRAD: Ko su američki senatori koji se sutra sastaju s Vučićem?

Dvojica senatora SAD, Ron Džonson i Kris Marfi, juče su posetili Prištinu, nakon koje nastavljaju put Beograda.

Nakon novoimenovanog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera, koji je boravio na bledskom forumu na kome je razgovarao sa srpskim i prištinskim šefovima diplomatija Ivicom Dačićem i Bedžetom Pacolijem, još jedna grupa Amerikanaca pozabaviće se kosovskim problemom.

Kako se saznaje, oni u prestonicu stižu sutra, i ono što je sasvim izvesno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jeste da će se sresti tom prilikom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Isto to uradili su i u Prištini, gde su se sastali sa tzv. kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Izbor njihovih sagovornika ne treba da čudi, s obzirom na to da su Vučić i Tači zaduženi za politički deo dijaloga Beograda i Prištine, i da su viđeni kao političari koji će, sva je prilika, morati da se dogovore oko rešenja za koje se spekuliše da će uslediti u narednih nekoliko meseci, i da će mu kumovati SAD, koje se neskriveno nameću kao važan faktor u svemu tome.

Tači je nakon jučerašnjeg sastanka sa Džonsonom i Marfijem rekao da je reč o prijateljima, kao i da ima podršku američkih i republikanaca (Džonson) i demokrata (Marfi) kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, "koji će se završiti priznanjem tzv. Kosova od strane Srbije, i našim članstvom u NATO i EU".

Za razliku od Tačija, Džonson i Marfi nisu stvari "zakucavali", ali jesu rekli da je "potrebna žrtva sa obe strane". Inače, ono što je zanimljivo za obojicu senatora, jeste da im Rusija nije dozvolila ulazak u tu zemlju, zbog čega će na proputovanju posetiti Ukrajinu do kraja ove nedelje.

Russia wouldn’t let us in, but @RonJohnsonWI and I will be visiting Ukraine, Serbia, and Kosovo this week to demonstrate bipartisan support for the new Ukrainian government and continued dialogue between Belgrade and Pristina. I’m in Berlin today for meetings first.

— Chris Murphy (@ChrisMurphyCT) September 2, 2019

Ron Džonson je republikanac, koji je svojevremeno bio i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost. Važi za jednog od Trampovih najodanijih saradnika, a poseta Srbiji neće mu biti prva. Naime, on je nekoliko puta posetio srpsku prestonicu svaki put kada je obilazio ovaj region, i gotovo uvek je glavna tema o kojoj je razgovarao sa ovdašnjim vlastima bila Kosovo.

- Dogovor Beograda i Prištine mora biti pravedan za sve strane i mora se uzeti u obzir budućnost svih - rekao je Džonson pre godinu dana baš u srpskoj prestonici.

U poseti Srbiji bio je i u vreme velikog pritiska Moskve da se Ruskom centru u Nišu da diplomatski imunitet. On je zapravio bio i prvi američki zvaničnik koji je Beogradu javno stavio do znanja da takvo popuštanje Rusiji "ne bi bilo dobro za Srbiju". Ovo, međutim, nije bila jedina njegova izjava vezana za ruski uticaj na Balkanu, koji je svojevremeno poručio da je "ponašanje Rusije širom istočne Evrope opasno".

Sa druge strane, o Srbiji i partnerstvu sa njom govorio je često, poput konferencije Atlanskog saveta SAD-a u Vašingtonu 2017. godine, kada je rekao da je važno da se Zapad posveti Zapadnom Balkanu.

- Ako ne obraćamo pažnju i ne učinimo sve što možemo da ojačamo te veze i pomognemo Balkanu da postane ekonomski stabilan, propustićemo ovu tačku u našoj istoriji - naveo je tada Džonson.

Upućeni tvrde da Džonson važi za umerenog republikanca, ali i da je njegov odnos sa predsednikom SAD vrlo zanimljiv. On, naime, Trampa podržava u medijskim nastupima i slovi za njegovog čoveka "do srži" ali, za razliku od mnogih bliskih saradnika šefa Bele kuće, ne pruža mu podršku po svaku cenu i ne boji se da iznese i sopstveno mišljenje.

Good meetings yesterday in Kosovo w Sen. Ron Johnson. Met with all political parties to encourage domestic reform and progress on dialogue with Serbia. Here we are with President Thaci. pic.twitter.com/dkqP5BW0hf

— Chris Murphy (@ChrisMurphyCT) September 5, 2019

Ne libi se da stavove, suprotne Trampu, iznese i na društvenim mrežama. To je bio slučaj i sa uvođenjem tarifnih tarifnih mera prema Kini i trgovinskim ratom između Vašingtona i Pekinga, što je otvoreno kritikovao i na Tviteru.

Ron Džonson je inače biznismen iz Viskonsina, koji je pre oko decenije stupio na vašingtonsku političku scenu. Za razliku od Džonsona, Marfi, inače demokrata, nije ljubitelj lika i dela Donalda Trampa, koga često kritikuje zbog raznih poteza ali i tvitova.

Ni Balkan mu, međutim, nije nepoznanica, za koji je svojevremeno rekao da je postinut veliki napredak, "ali ima još izazova u vidu korupcije zbog čega je EU održivi put u budućnost". Takođe, i on govori o ruskom uticaju u ovom regionu.

- Ruski uticaj u regionu raste na veoma opipljiv način. Ulažu više novca nego ikada u nevladine organizacije, pokušavaju da kupe medije da bi u regionu pričali svoju priču - kazao je on pre izvesnog vremena, uz opasku da su SAD "konačno u Stejt departmentu pokrenule operacije za suprotstavljanje propagandi", ali i dalje zaostaju, naročito na Balkanu.

Inače, Marfi je senator iz redova demokrata iz Konektikata, a u trci za Senat je prvi put učestvovao 2012. godine. Svojevremeno je nosio "titulu" najmlađeg senatora 113. sastava Kongresa. Marfiju politika nije nepoznanica, s obzirom na to da je u ranije u Predstavničkom domu SAD predstavljao peti kongresni okrug Konektikata, bio je član oba doma Generalne skupštine Konektikata gde je odslužio po dva mandata i u predstavničkom domu i senatu ove države.

BONUS VIDEO: ČOVEKOV ŽIVOTNI VEK RASTE: Južnokorejke najdugovečnije, a Srbi će živeti KRAĆE od Hrvata (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.