POPUSTILI POD PRITISCIMA BRISELA?! Bugarska ukida takse na ruski gas, oštri protesti suseda dali rezultate

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2023, 20:22

POPUSTILI POD PRITISCIMA BRISELA?! Bugarska ukida takse na ruski gas, oštri protesti suseda dali rezultate

Bugarska planira da promeni zakone kako bi ukinula takse, rekli su Bojko Borisov i Kiril Petkov, bivši premijeri i lideri dve najveće stranke u zemlji.

Bugarska je donela odluku da ukine taksu na tranzit gasa iz Rusije koji prolazi preko teritorije te zemlje, kako bi popravila odnose sa članicama Evropske unije i pridružila se Šengenskoj zoni.

Uvođenje te takse izazvalo je zabrinutost širom Jugoistočne Evrope, zbog čega je Mađarska taj potez Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nazvala "neprijateljskim" i pozvala EU da sprovede istragu. Ta taksa neminovno dovodi do povećanja cene gasa.

Bugarska sada planira da promeni zakone kako bi ukinula takse, rekli su Bojko Borisov i Kiril Petkov, bivši premijeri i lideri dve najveće stranke u zemlji. Oni su to izjavili pre sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Sloveniji, a na kome će se govoriti kako o Šengenu, tako i o borbi protiv iregularnih migracija.

- Ne smemo da propustimo ovu šansu zbog taksi. Nama su dobrosusedski odnosi oduvek veoma važni - rekao je Borisov.

Podsetimo, u nedelju u Nišu obeležen je početak rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, čemu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednici Bugarske i Azerbejdžana, Rumen Radev i Ilham Alijev.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.