PODSTICAJ ZA OSTANAK MLADIH I PROŠIRENJE PORODICE: Besplatan vrtić i sedam godina po deset hiljada mesečno

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODSTICAJ ZA OSTANAK MLADIH I PROŠIRENJE PORODICE: Besplatan vrtić i sedam godina po deset hiljada mesečno

U Opštini Despotovac, roditelji, koji već imaju dvoje dece, za svako naredno ostvaruju pravo na mesečni novčani dodatak od 10.000 po detetu do navršenih sedam godina, opština im kupuje školske udžebenike i plaća užinu, a predškolska ustanova je besplatna.

To je jedna od mera koje je donela ova opština, uz Svilajnac opština sa najviše radnika u inostaranstvu u Pomoravskom okrugu, kako bi zaustavila odlazak mladih u inostarnstvo i postakla ih na osnivanje i proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << porodica u svom kraju,među merama koje je preduzela

U Despotovcu se, uz ove mere, za svako novorođenče izdvaja novčanu pomoć od 15. 000 dinara, iz budžeta plaća prevoz za sve učenike osnovnih škola, jer, kako je rečeno, lokalna samopurava je odlučno rešena da svojom populacionom politikom zaustavi negativan trend.

- Despotovac se godinama suočava sa smanjenjem populacije. Veliki broj mladih ljudi odlučio se za neki novi korak u životu negde preko granice u zemljama Evropske unije. Ni mladi koji ostaju ne odlučuju se tako brzo na proširenje porodice, pa je sve manje rođene dece u našem kraju - ističu u Despotovcu.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.