PAKAO U ĐAVOLJOJ VAROŠI: Bujica Žute reke protutnjala klisurom

Izvor: Kurir, 22.Apr.2014, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAKAO U ĐAVOLJOJ VAROŠI: Bujica Žute reke protutnjala klisurom

Nakon što se izlila iz svog rečnog korita, reka je iz korena čupala stabla i nosila i po nekoliko stotina teško kamenje i pesak. Za samo jednu noć promenila je rečni tok. Rečni tok je probila stazama koje su vodile do samih kula, i kroz šumu, na mestima gde je čupala stabla

KURŠUMLIJA - Žuta reka u Đavoljoj varoši promenila je svoj tok, pošto se prethodnih dana izlila iz rečnog korita i gotovo potpuno poplavila podnožje tog prirodnog fenomena i pričinila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ogromnu štetu. "Zemljane figure nisu oštećene", rekao je upravnik Đavolje varoši Radoje Stepanović.

Nakon što se izlila iz svog rečnog korita, Žuta reka je iz korena čupala stabla i nosila i po nekoliko stotina teško kamenje i pesak. Za samo jednu noć promenila je rečni tok. Rečni tok je probila stazama koje su vodile do samih kula, i kroz šumu, na mestima gde je čupala stabla. Reka je odnela šet pešačkih mostova, dok je preostale u potpunosti zatrpala peskom i kamenjem.

"Gotovo za 80 odsto je promenila svoj tok. Čupala je stoletna stabla graba i valjala ogromno kamenje, preprečila je svoje staro korito i probila novo. Ovako nešto u Đavoljoj varoši ne pamte ni najstariji meštani okolnih sela", rekao je Stepanović.

Žuta reka je odnela celu prodavnicu sa suvenirima vrednim iše od milion dinara i delimično oštetila ugostiteljske objekte. Među zemljanim kulama vidljivi su tragovi bujice, ali one nisu oštećene. Stepanović je naveo da šteta nije procenjena, a turističko preduzeće Planinka, koje gazduje tim prirodnim fenomenim, najavilo je da će narednih dana organizovati akciju čišćenja podnožja Đavolje varoši i sanaciju pratećih objekata. Nove pešačke staze biće uređene do kraja nedelje i osposobljene za turiste.

(Beta)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.