Bujica prošla kroz Đavolju varoš, odnela i celu prodavnicu

Izvor: Blic, 22.Apr.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujica prošla kroz Đavolju varoš, odnela i celu prodavnicu

Kuršumlija - Žuta reka u Đavoljoj varoši promenila je svoj tok, pošto se prethodnih dana izlila iz rečnog korita i gotovo potpuno poplavila podnožje tog prirodnog fenomena i pričinila ogromnu štetu.

- Zemljane figure nisu oštećene - rekao je agenciji Beta upravnik Đavolje varoši Radoje Stepanović.

Nakon što se izlila iz svog rečnog korita, Žuta reka je iz korena čupala stabla i nosila i po nekoliko stotina teško kamenje i pesak. Za samo jednu noć promenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rečni tok.

Rečni tok je probila stazama koje su vodile do samih kula, i kroz šumu, na mestima gde je čupala stabla.

Reka je odnela šet pešačkih mostova, dok je preostale u potpunosti zatrpala peskom i kamenjem.

- Gotovo za 80 odsto je promenila svoj tok. Čupala je stoletna stabla graba i valjala ogromno kamenje, preprečila je svoje staro korito i probila novo. Ovako nešto u Đavoljoj varoši ne pamte ni najstariji meštani okolnih sela - rekao je Stepanović.

Žuta reka je odnela celu prodavnicu sa suvenirima vrednim više od milion dinara i delimično oštetila ugostiteljske objekte. Među zemljanim kulama vidljivi su tragovi bujice, ali one nisu oštećene.

Stepanović je naveo da šteta nije procenjena, a turističko preduzeće Planinka, koje gazduje tim prirodnim fenomenim, najavilo je da će narednih dana organizovati akciju čišćenja podnožja Đavolje varoši i sanaciju pratećih objekata.

Nove pešačke staze biće uređene do kraja nedelje i osposobljene za turiste.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žuta reka promenila tok

Izvor: Mondo, 22.Apr.2014

Žuta reka u Đavoljoj varoši promenila je svoj tok, pošto se prethodnih dana izlila iz rečnog korita i gotovo potpuno..

Nastavak na Mondo...

Pakao kod Đavolje varoši

Izvor: OkRadio.rs, 22.Apr.2014

Žuta reka u Đavoljoj varoši promenila je svoj tok, pošto se izlila iz rečnog korita i gotovo potpuno poplavila podnožje tog prirodnog fenomena, kod Kuršumlije, i pričinila ogromnu štetu. Zemljane figure nisu oštećene, ali je reka čupala stabla, odnela šest pešačkih mostova, prodavnicu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.