Ozbiljna pretnja: Imate nedelju dana...

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 17:08

Ozbiljna pretnja: Imate nedelju dana...

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država ECOWAS odredila je danas rok od nedelju dana da vođe puča u Nigeru vrate na vlast predsednika Muhameda Bazuma.

Ako to ne urade onda će se kako je upozoreno, suočiti sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.

Na sastanku je rečeno da bi kaznene mere protiv vojne hunte u Nigeru mogle da uključuju finansijske sankcije, ograničenje putovanja, kao i uvođenje zone zabrane letova, javio je Rojters.

Na sastanku je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe istaknuto da postoji mogućnost vojne akcije protiv vojne hunte u Nigeru i najavljeno da će se hitno sastati šefovi odbrane zemalja ECOWAS-a. ECOWAS je osudio stranu podršku puču u Nigeru.

Puč u Nigeru naišao je na široku osudu susednih zemalja i međunarodnih partnera, uključujući SAD, Ujedinjene nacije, Afričku uniju, EU i Francusku. Sa druge strane, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin pozdravio je državni udar u Nigeru kao dobru vest i ponudio usluge svojih boraca. ECOWAC je regionalna politička i ekonomska unija petnaest zemalja u zapadnoj Africi.

Afrička unija saopštila je u petak da daje rok od 15 dana vojnoj hunti u Nigeru da vrati demokratski izabranu vlast a, u suprotnom, zapretila preduzimanjem neophodnih mera, uključujući kaznene mere protiv počinilaca. Istovremeno, SAD i EU zapretile su sankcijama protiv vojnog režima. SAD su zapretile da će obustaviti ekonomsku podršku Nigeru, dok je EU najavila trenutnu neograničenu suspenziju budžetske podrške i bezbednosne pomoći.

General Mohamed Tumba, jedan od vojnika koji je u sredu svrgao sa vlasti predsednika Nigera Mohameda Bazuma, izjavio je za državnu televiziju da se hunta u petak sastala sa državnim službenicima i zamolila ih da nastave da rade svoj posao nakon suspenzije ustava.

Tumba je ukazao na nameru vojne hunte predvođene generalom Abdurahmanom Čianijem da ostane na vlasti. Čiani, vođa hunte i komandant predsedničke garde Nigera, blizak je bivšem predsedniku Nigerije Mahamadu Isufu, koji je podneo ostavku 2021. godine, posle decenije na toj funkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojni puč u Nigeru: Lideri zapadnoafričkih zemalja prete vojnoj intervencijom

Izvor: Danas, 30.Jul.2023

EPAPristalice puča u Nigeru razvile su rusku zastavu Lideri zemalja zapadne Afrike zapretili su vojnom intervencijom protiv nigerske vojne hunte pošto je preuzela vlast u puču prošle nedelje. Oni su dali vojnoj hunti sedam dana da vrati na vlast svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma, koji se nalazi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.