ECOWAS zatvara granice za učesnike državnog udara u Nigeru

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2023, 23:47

ECOWAS zatvara granice za učesnike državnog udara u Nigeru

 
Zemlje članice Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) odlučile su da zatvore granice za učesnike državnog udara u Nigeru, saopštio je u nedelju televizijski kanal Al Džazira, pozivajući se na izjavu samita ECOWAS.
Prema Al Džaziri, ECOWAS je takođe odlučio da zamrzne imovinu koja pripada nigerskoj vojsci uključenoj u državni udar. Organizacija je pozvala na oslobađanje predsednika Nigera Muhameda Bazuma i na ponovno uspostavljanje ustavnog poretka u toj zemlji. Zemlje ECOWAS-a osudile su pokušaj državnog udara i nezakonito pritvaranje predsednika Nigera i njegove porodice. Uveče 26. jula pobunjenici u Nigeru objavili su smenu predsednika Muhameda Bazuma, zatvaranje državnih granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkih partija. Tokom puča, Čiani je navodno bio na čelu predsedničke straže, čiji su oficiri zarobili bivšeg predsednika Bazuma. Nacionalni savet uključuje niz visokih nigerskih oficira, uključujući bivšeg načelnika generalštaba Salifa Modija koji je penzionisan ovog aprila. Osnovana 1975. godine, ECOWAS ujedinjuje 15 država. Međutim, suspendovala je članstvo tri zemlje, odnosno Burkine Faso, Gvineje i Malija, gde je vojska preuzela vlast poslednjih godina. Sused Nigera, Čad, koji nije član organizacije, pozvan je na njen nedeljni samit.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.