Ovo je za Agenciju za borbu protiv korupcije PITANJE OD MILION DOLARA

Izvor: Blic, 27.Feb.2018, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je za Agenciju za borbu protiv korupcije PITANJE OD MILION DOLARA

Agencija za borbu protiv korupcije ni posle gotovo pet meseci nije utvrdila da li jahta koja je zaplenjena na hrvatskom ostrvu Vis pripada Čedomiru Jovanoviću, poslaniku u Skupštini Srbije i predsedniku LDP-a. Uprava za sprečavanje pranja novca navodno još radi na tom slučaju.

Sredinom oktobra prošle godine hrvatski mediji objavili su da je Lučka kapetanija u Visu zabranila plovidbu jahti Čedomira Jovanovića, jer je bila "nezakonito korišćena".

Kako su naveli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog toga je pokrenuta istraga, a brod predsednika LDP-a je pretresen i stavljen pod inspekcijski nadzor.

Na jahti, kako su tamošnji mediji objavili, nije bio Jovanović, već glumačka ekipa "Mama Mija", koja je na njoj snimala neke kadrove za drugi deo tog filma.

Ova informacija je za srpsku javnost bila iznenađenje, jer nije poznato da lider LDP-a u svom vlasništvu ima jahtu.

To nije navedeno ni u njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj je kao narodni poslanik dužan da prijavi sve što se nalazi u njegovom vlasništvu.

Zbog toga je Agencija saopštila da pokreće vanrednu proveru njegove imovine, sa ciljem da otkrije da li je pomenuti brod zaista njegov.

Ipak, istraga do danas nije mnogo napredovala, iako je navodno pokrenuta istog dana otkako su ove informacije procurele u medije.

"Još nisu stigli podaci iz inostranstva"

Kako je "Blicu" rečeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, oni su tek 27. novembra (mesec i po dana kasnije) poslali dopis Upravi za sprečavanje pranja novca, tražeći podatke, između ostalog, i o spornoj jahti.

"Od Uprave nam je stigao odgovor 27. decembra, a u njemu je pisalo da još nisu dobili podatke iz inostranstva po zahtevu Agencije, uz napomenu da će nam sve podatke koje dobiju blagovoremeno proslediti", piše u odgovoru Agencije.

"Blic" je na istu temu poslao pitanja i Upravi za sprečavanje pranja novca, ali nam odgovor nije stigao.

"Ponekad ronim oko Visa"

U odgovoru hrvatskim medijima, pre svega portalu "24sata.hr", Jovanović je tada rekao da o istrazi u Hrvatskoj ne zna ništa.

- Zamolili su me mogu li snimiti neku scenu, zbog čega su, rekli su mi, postavili kameru na moje plovilo. No o istrazi ne znam ništa - izjavio je Jovanović.

Ipak, za srpske medije lider LDP-a govorio je drugačije.

- Tačno je samo da ponekad ronim oko Visa i da koristim gumeni čamac koji nije moje vlasništvo, ali neću kriti kada ga budem kupio - rekao je Jovanović.

Kada je izbila ova afera, za "Blic" nije želeo da kaže da li je ovaj brod zaista njegov ni da li ima ikakve veze sa dešavanjima na Visu.

- Najbolje je da Agencija utvrdi istinu i uradi ono zbog čega je i osnovana, kao i da o tome obavesti javnost - kratko je tada rekao Jovanović.

VIDEO: Poslanici zahtevaju veće plate, a da li ih i zaslužuju?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.