Ovo je dečak heroj koji je oca i sina spasao iz vira u Moravi

Izvor: Blic, 10.Jul.2014, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je dečak heroj koji je oca i sina spasao iz vira u Moravi

Čačanin Ognjen Perovanović (15) izbavio je iz reke Damira (19) i Mirsada (52) Canovića.

Tinejdžer se u utorak uveče šetao pored gradskog kupališta na Moravi kada je začuo krik. Okrenuo se i video ženu koja je dozivala u pomoć jer joj se u reci davi sin. Drama se odvijala na levoj obali reke, na kupalištu nizvodno od brane, gde se voda preliva i pravi snažan vrtlog.

- Prišao sam i u vodi video mladića kojeg je vir munjevito vukao ka dnu. Delovalo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ošamućen i da ne može da se izbavi. Tada je u vodu uskočio i njegov otac. Reka je i njega povukla. Počeo je da se davi. Na obali je bilo mnogo prolaznika, ali niko nije hteo da im pritekne u pomoć. Nemajući kud, ušao sam u vodu - priča Ognjen Perovanović.

U reku zbog plovka

Mirsad i Damir Canović čitav dan su pecali na ovom delu reke. U jednom trenutku Damir je ušao dublje u vodu kako bi otkačio plovak, a onda ga je povukao vir. Mladić se nalazi u čačanskoj bolnici i u stabilnom je stanju.

Tu se zatekao i Branko Danić (43) iz Kosovske Mitrovice, koji je požurio da pomogne Ognjenu.

Ni traga od spasilačke službe

Na gradskom kupalištu u Čačku, kod brane, gotovo svake sezone dolazi do situacija poput ove u kojoj su se našli Canovići. I pored toga, spasilačka služba je jako loše organizovana.

- Upozorio sam ga da nipošto ne ulazi duboko, jer će voda i njega povući. Pronašao sam na obali granu i dobacio mu je. Zatim sam niz strminu sišao do vode. Ognjen je davljenicima pružio granu, ali otac nije hteo da je uhvati sve dok nije bio siguran da pod miškom čvrsto drži onesvešćenog sina. Nekako su uspeli da dođu do plićeg dela reke, a onda smo Damira, koji je već bio pomodreo, izneli do vozila Hitne pomoći. Da nije bilo hrabrog Ognjena, obojica bi sigurno bili mrtvi. Odlučivale su samo sekunde - kaže Danić.

Sanja Perovanović, Ognjenova majka, kaže da je ponosna na sina koji je spasao dva života. Dodaje da nije iznenađena, jer je Ognjen kajakaš i dobar plivač.

- Pozvao me je preksinoć telefonom i rekao da se ne oseća dobro, što je očigledno bila posledica stresa. Mislila sam da se povredio na treningu. Potom su mi javili da je dobro, ali da je potresen, i da je spasao davljenike iz Morave - izjavila je Sanja Tanjugu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.