Ova zemlja ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 13:31

Ova zemlja ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da se u BiH ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Goganović je rekao da nije relevantno nedavno istraživanje Centra za sigurnosne studije (CSS), koje je pokazalo da je navodno 90 odsto ispitanika za služenje vojske.

Iz CSS je ranije saopšteno da je, u istraživanju sprovedenom od 31. januara do 8. februara putem onlajn anketnog upitnika, pokazalo da 90 odsto anketiranih, od ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 361, za uvođenje obaveznog vojnog roka u BiH.

"Ta istraživanja sprovedena su na malom broju uzorka i nikako ne mogu biti relevantna da bi se moglo tvrditi da je 90 odsto ljudi u BiH za uvodjenje vojnog roka", rekao je Goganović za banjalučki Glas Srpske.

Nadležni bi, prema mišljenju Goganovića, trebalo da se posvete razvijanju profesionalnih vojnih snaga.

"Mi bi u budućnosti trebalo da smanjimo broj profesionalnih vojnih lica i na taj način rasteretiti budžet Ministarstva odbrane BiH. Dakle, trebalo bi stvoriti male, ali profesionalne vojne snage", naveo je Goganović.

Smatra i da bi u budućnosti Oružane snage BiH trebalo razvijati u segmentima sa jako dobrim ocenama, a kao primer je naveo pružanje pomoći stanovništvu na teritoriji BiH i drugim zemljama kojima je to potrebno.

"Dokazali smo da to možemo, jer smo već upućivali pripadnike Oružanih snaga u Tursku i u Sloveniju kada je bila potrebna pomoć tim zemljama nakon katastrofalnog zemljotresa, ali i poplava. Takodje, trebalo bi se posvetiti i deminiranju, jer i u tom segmentu Oružane snage ostvaruju dobre rezultate", naveo je Goganović.

Ističe da BiH nema potrebu za uvodjenjem obaveznog vojnog roka.

"Imamo dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Niko nam ne preti i treba se i dalje posvetiti razvijanju dobrih odnosa sa susednim zemljama. Dobri regionalni odnosi su garant mira i stabilnosti na Balkanu", naveo je Goganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.