Otpremnine za sudije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpremnine za sudije?

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je danas da će narednih dana biti razmotrene finansijske mogućnosti za otpremnine neizabranim sudijama, ukoliko oni za to budu zainteresovani, i da će iduće sedmice biti objavljeni detalji tog dogovora.

Prema njenim rečima, o tome su razgovarali predstavnici Ministarstva i Društva sudija i Udruženja tužilaca i u tom slučaju te sudije ne bi tražile da se vrate u službu.

"To je u ovom momentu potpuno otvoreno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Postoje mogućnosti razgovora o tome, a narednih dana videćemo i finansijske mogućnosti", rekla je Malovićeva RTS-u, ocenivši da će se "tu naći prostora".

Na sutrašnjoj sednici Ustavni sud Srbije će, kako je rečeno, doneti odluke o žalbama dvoje nosilaca pravosudnih funkcija, koje Visoki savet sudstva nije izabrao na konkursu za opšti izbor. Biće to prve odluke po žalbama više od 800 sudija i tužilaca, ali bez obzira na odluku Ustavnog suda, revizije celog procesa izbora neće biti.

Odluka Ustavnog suda, ukoliko bude usvojena žalba, da se vraća na ponovni postupak Visokom savetu sudstva ili Državnom veću tužilaca, biće signal da treba preispitati kriterijume koji su primenjeni u konkretnom slučaju, rekla je Malovićeva.

Ona je objasnila da odluka Ustavnog suda može da glasi samo u pojedinačnom slučaju, jer je svaki od tih oko 620 slučajeva pojedinačno zaveden i o njima će se pojedinačno izveštavati na sednici tog suda.

Podsetivši da su kriterijumi bili stručnost, dostojnost i osposobljenost, Malovićeva je ukazala na primere da "određeni sudija nije izradio 800 odluka", ili da je "određeni sudija osuđen za nasilje u porodici", što će se videti kroz postupak kod Ustavnog suda.

Ona je ocenila da se u narednom periodu mora izabrati stalni sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji podrazumeva opšte izbore na transparentan način, uz isključivanje bilo kakvog mogućeg političkog uticaja.

Upitana o zamerkama Evropske komisije, Malovićeva je odgovorila da reforma pravosuđa ne sme da se svodi isključivo na personalnu promenu, nego je reč i o promeni procesa, organizacije rada i svesti i da Ministarstvo želi da u tome ima partnere i u Društvu sudija i Udruženju tužilaca.

Ministarka je istakla da Srbija ima pravosudnu akademiju ustanovljenu zakonom prošle godine i da se sada formira njen upravni odbor, a počeće da radi ove godine.

Ta akademija podrazumeva da svako ko bude sudija mora da prođe obuku od dve godine i da pre toga položi test, rekla je ona i najavila da će Srbija dobiti obučene sudije i tužioce.

Upitana o najavljenom sporazumu sa Hrvatskom o izručivanju osoba za koje se sumnja da su umešane u organizovani kriminal ili korupciju, za šta je preduslov da Hrvatska prethodno izmeni ustav, Malovićeva je odgovorila da smo "vrlo blizu potpisivanja takvog sporazuma".

"U ovom momentu se vodi rasprava u hrvatskoj javnosti o promeni ustava i oni očekuju da bi taj postupak mogao da bude završen u toku leta pa bi u septembru, ili na jesen, mogli da potpišemo takvu vrstu ugovora", rekla je Malovićeva.

Prema njenim rečima, taj ugovor je bitan, jer su obe zemlje prepoznale da organizovani kriminal prelazi nacionalne, regionalne i evropske okvire.

Ministarka je istakla da je jedan od zahteva daljih evropskih integracija regionalna saradnja i da to nije suštinski bitno isključivo zbog evropskih integracija, nego zbog građana i funkcionisanja država, izrazivši uverenje da će u narednom bliskom periodu takav ugovor biti potpisan.

Boljević: Otkloniti sve primedbe u postupku reizbora

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da je potrebno da budu otklonjeni svi nedostaci u postupku reizbora sudija na koje je ukazala i Evropska komisija, a ne samo oni koji se odnose na nedostatak obrazloženja u odlukama o prestanku sudijske funkcije i prava na žalbu.

Boljević je agenciji Beta rekla da je Društvo sudija uputilo otvoreno pismo ministarki pravde Snežani Malović povodom njenih izjava da se glavne primedbe Evropske komisije odnose na nedostatak obrazloženja i prava na žalbu neizabranih sudija.

Ona je rekla da je Evropska komisija ukazala na sastav i nezavisnost Visokog saveta sudstva, transparentnost i pouzdanost postupka izbora sudija, kao i na primenu objektivnih kriterijuma i zvaničnih rezultata rada sudija.

Boljević je dodala da će Društvo sudija Srbije nastaviti razgovore sa Ministarstvom pravde o rešenjima problema neizabranih sudija, ukoliko u tom ministarstvu postoji saglasnost oko otklanjanja svih nedostataka na koje je ukazala Evropska komisija.

Prema njenim rečima, tvrdnjom ministarke pravde da su u postupku izbora sporni jedino nedostatak obrazloženja i prava na žalbu umanjuju se brojni nedostaci sprovedenog reizbora i stvara utisak da na sastanku 18. maja nisu bile razmatrane druge primedbe.

"Smatramo da je neophodno da se na sledećem sastanku još jednom razmotri da li postoji spremnost Ministarstva pravde da zaista prihvati sve konstatacije Evropske unije i stručne javnosti i da se ti nedostaci u skladu sa sugestijama otklone što pre", dodala je Boljević.

Ona je rekla da bi predstavnici Društva sudija i Ministarstva pravde trebalo da se ponovo sastanu sutra, ali da posle izjava kojima je ministarka pravde "praktično odstupila" od onoga što je konstatovano u jučerašnjem razgovoru, ne zna da li će taj sastanak biti održan.

Kako je Boljević objasnila, sutrašnji sastanak biće održan u zavisnosti od toga da li će Ministarstvo pravde pisanom izjavom saopštiti da će sve primedbe na koje su ukazali stručna javnost i Evropska komisija biti otklonjene na odgovarajući način.

"To znači da se sasvim sigurno te primedbe ne mogu otkloniti u nepotpunom sastavu Visokog saveta sudstva, da se ne mogu otkloniti u sastavu Visokog saveta sudstva koji ne odražava sastav sudova svih vrsta i stepena, u sastavu koji ne postupa nezavisno", rekla je Boljević.

Dodala je da je neophodno i da se otklone i primedbe u vezi sa nedostatkom javnosti u radu Visokog saveta sudstva prilikom ponovog postupanja, u slučaju da Ustavni sud bude ukidao rešenja Visokog saveta sudstva, kao i ubuduće.

"Ukoliko takva saglasnost postoji mi predlažemo da nakon sledećeg sastanka budu određene i druge teme o kojima bi razgovarali, a u suprotnom, dalji razgovor nije moguć jer Društvo sudija ne može da odustane od odbrane nezavisnosti sudstva i principijelnog rešavanja ovog pitanja", rekla je Boljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.