Otkriveno više od 200 grobnica, moglo da ih bude još

Izvor: B92, 06.Nov.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno više od 200 grobnica, "moglo da ih bude još"

Bagdad -- Više od 200 grobnica sa oko 12.000 tela je do danas otkriveno u više iračkih provincija koje je od 2014. do 2017. kontrolisala Islamska država.

To su saopštile Ujedinjene nacije, navodeći da bi "moglo da ih bude još mnogo".

Misija UN za pomoć u Iraku i Kancelarija UN za prava čoveka su u svom izveštaju pozvale iračke vlasti da obezbede te lokacije da bi se mogli prikupiti dokazi o zločinima džihadista i dati odgovori porodicama nestalih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Od tih masovnih grobnica, otkrivenih u provincijama Niniva, Kirkuk, Salahedin i Anbar samo 28 je pretraženo, a iračke vlasti su ekshumirale 1.258 tela, navele su UN.

U drugima je sahranjeno od nekoliko tela do više hiljada. To je verovatno slučaj s prirodnom pećinom južno od Mosula, nekadašnje "prestonice" Islamske države na severu Iraka, gde su džihadisti, po pričama meštana, svakog dana vršili pogubljenja desetina Iračana.

UN u izveštaju ocenjuju da će, skoro godinu dana nakon što je vlada u Bagdadu proglasila pobedu nad Islamskom državom, "dokazi skupljeni na tim mestima biti ključni" i pozivaju da se lokacije obezbede i izvrši ekshumaciju prema propisima.

Samo na taj način se može "garantovati kredibilna istraga, proces i presuda po medjunarodnim standardima", navodi svetska organizacija.

Navedeno je da su tokom tri godine džihadisti vršili "sistematska kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava, dela koja mogu biti ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i moguće genocid".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.