Otkazivanje ili zabrana Parade

Izvor: RTS, 30.Sep.2011, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazivanje ili zabrana Parade

Policija će zabraniti Paradu ponosa ako organizatori sami ne otkažu skup, rekao ministar policije Ivica Dačić. Odluka o Paradi u toku dana. Organizatori ne odustaju od skupa.

14.33 - Patrijarh srpski Irinej apelovao je na nadležne organe da se ne održi Parada ponosa, koju je nazvao "paradom srama".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će policija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako organizatori sami ne otkažu skup, prenosi Beta.

"Parada treba da bude održana, ali ako postoji bojazan da bude većih problema i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena", rekao je Dačić novinarima na Pasuljanskim livadama posle vežbe protivterorističkih jedinica MUP-a.

Dačić je naveo da treba da se otkažu svi skupovi planirani za vikend, a ukoliko organizatori to ne učine, policija će ih zabraniti i o tome će doneti odluku u toku dana, odnosno u narednih nekoliko sati.

"Policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje svih ovih skupova, jer će doći do sukoba, žrtava, krvi i zbog toga ćemo ući u veliki haos", upozorio je Dačić.

Ministar je rekao da Parada treba da bude održana i da bi bio najsrećniji kada ne bi bilo incidenta i protivljenja, ali, kako je rekao, stav policije je jasan - visoki su bezbednosni rizici.

"Policija se nalazi pred izborom - pustiti da se neredi dogode ili moliti se bogu da se to ne desi", rekao je Dačić i dodao da se i u Americi ponekad ljudska prava uskraćuju kada su u pitanju bezbednosni razlozi.

Organizatori ne odustaju od Parade

Organizatori Parade ponosa ranije danas su saopštili da neće otkazati, niti odložiti Paradu ponosa i da samo država može da je zabrani, ali bi država time, kako su rekli, pokazala da odustaje od svog suvereniteta u centru Beograda.

Odlaganje Parade za organizatore ne dolazi u obzir, a zvanične podatke da je bezbednost ugrožena, kažu, nisu dobili.

"Državni organi moraju da pokažu da je država jača od nasilnika i da obavlja svoju funkciju", rekao je jedan od organizatora Parade Goran Miletić.

Premijer Mirko Cvetković juče je rekao da je stav cele Vlade da se poštuju Ustav i prava na različitost, a da će MUP, na osnovu bezbednosne procene, odlučiti o održavanju Parade ponosa.

Ministar policije Ivica Dačić je naveo da na osnovu bezbednosnih procena Parada ne bi trebalo da se održi.

Gradonačelnik Beograda je pozvao sve strane da zrelo i odgovorno sagledaju trenutak u kojem se zemlja i društvo nalaze i da odustanu od svojih okupljanja zakazanih u dane vikenda.

Đilas je rekao da nikome ne osporava prava zagarantovana zakonom, ali da poziva na odgovornost koju ta prava nose.

"Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni", rekao je Đilas.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranjeni svi skupovi, pa i Prajd!

Izvor: B92, 30.Sep.2011

Beograd -- Policija je nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučila da zabrani održavanja svih skupova ovog vikenda, uključujući i Paradu ponosa. Tadić podržao odluku...Odluku o zabrani policija je donela posle konsultacija sa svim državnim organima, nakon procene bezbednosne situacije u zemlji...Boris...

Nastavak na B92...

Zabrana Parade ponosa?

Izvor: Medijski istraživački centar, 30.Sep.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će policija zabraniti  Paradu ponosa 2. oktobra, ako organizatori sami ne otkažu sakup.. Dačić je kazao da će odluka o održavanju Parade ponosa biti poznata u toku dana.. 'Parada treba da bude održana ali ako postoji bojazan da bude...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Zabranjena Parada ponosa?

Izvor: medio.rs, 30.Sep.2011

Policija će zabraniti Paradu ako je organizatori ne otkažu sami, izjavio je ministar policije Ivica Dačić. Organizatori su ranije danas izjavili da neće otkazivati manifestaciju.

Nastavak na medio.rs...

Nema Parade ponosa

Izvor: RTS, 30.Sep.2011

MUP zabranio sve skupove koji su bili zakazani za vikend, uključujući i Paradu ponosa. Odluka MUP-a predstavlja kapitulaciju države pred nasilnicima, kaže Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa. ..16.37 - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenjuje da zabrana održavanja...

Nastavak na RTS...

Dačić u oktobru dolazi u Temerin

Izvor: Danas, 30.Sep.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Šandor Egereši saglasili su se u četvrtak kasno po podne u Beogradu da naredna sednica Pokrajinskog saveta za bezbednost bude održana tokom oktobra u Temerinu.

Nastavak na Danas...

Dečji sajam „Campina puddis“ od 14. do 16. oktobra

Izvor: Danas, 01.Okt.2011, 01:18

Dečji sajam „Campina puddis“, osmi put po redu, održaće se od 14. do 16. oktobra na Beogradskom sajmu u Hali 3, a manifestaciju će svečano otvoriti Ivica Dačić, zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.