Opozicija RS: Koalicija SNSD-a i HDZ BiH - šamar Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija RS: Koalicija SNSD-a i HDZ BiH - šamar Srbima

BANJALUKA - Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) osudili su danas najavljenu predizbornu koaliciju vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj sa Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH.

SDS i PDP smatraju da bi koalicija SNSD-a i HDZ BiH značila oživljavanje "Prudskog procesa" koji je štetan za RS jer predviđa uspostavljanje četiri teritorijalne jedinice u BiH.

Potpredsednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je uzajamna podrška SNSD i HDZ BiH kandidatima tih stranaka za članove Predsedništva BiH "osuđena na propast", dodajući da njegova stranka "ne želi da Srbi po treći put u poslednjih stotinu godina Hrvatima prave državu".

"Praviti Hrvatima državu po treći put u poslednjih stotinu godina, onima koji su ideološki i deklarativno vaspitavani na tradiciji da su im Srbi primarni neprijatelji, mogla bi da bude istorijska greška koju pravi RS, u ovom slučaju predvođena SNSD-om", rekao je Govedarica novinarima.

Prema njegovim rečima, u osnovi dogovora SNSD i HDZ BiH nalazi se "Prudski proces", koji podrazumeva prekompoziciju sadašnje dejtonske strukture BiH.

Lideri SNSD i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović juče su najavili da će u junu potpisati predizborni koalicioni sporazum, prema kojem bi SNSD u RS podržao kandidata HDZ BiH za člana Predsedništva BiH, dok bi HDZ BiH u Federaciji BiH dala podršku SNSD-ovom kandidatu za srpskog člana Predsedništva BiH.

PDP smatra da je dogovor SNSD-a i HDZ BiH "vruć šamar i uvreda za sve Srbe u RS koji su proterani iz Hrvatske".

Visoki funkcioner PDP-a Igor Crnadak naveo je da je za njegovu stranku potpuno neprihvatljivo SNSD-ovo vezivanje zastava sa strankom "za koju su 'Bljesak' i 'Oluja' oslobodilačke akcije".

PDP još smatra da je dogovorom Dodika i Čovića reaktiviran "Prudski sporazum", koji predviđa uspostavljanje četiri teritorijalne jedinice u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.