Oko 2040. četvrtinu stanovnika činiće stariji od 65 godina

Izvor: N1 televizija, 29.Sep.2017, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 2040. četvrtinu stanovnika činiće stariji od 65 godina

Ministar Zoran Đorđević izjavio je, uoči Međunraodnog dana starijih osoba koji se obeležava 1. oktobra, da bi prema procenama stručnjaka, Srbija za 25 godina mogla da ima četvrtinu stanovništva starijeg od 65 godina.

Prema statističkim podacima, u Srbiji sada živi oko 1,4 miliona starijih od 65 godina, što čini 19,2 odsto populacije. Procenjuje se i da će za 25 godina u Srbiji živeti 7,5 odsto osamdesetogodišnjaka.

Đorđević je kao problem populacije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << starijih u Srbiji istakao njihov materijalni položaj, pa je najavio da će jedan od prioriteta biti izrada socijalnih karti, kako bi oni kojima je potrebna pomoć do nje mogli da stignu bez administrativnih poteškoća.

Đorđević je rekao da se to, pre svega, odnosi na poplaciju stariju od 65 godina, među kojom se beleži i značajan procenat onih u lošem materijalnom položaju.

Ministar je najavio proširenje kapaciteta domova za smeštaj starijih, pre svega u privatnom sektoru.

U skladu s mogućnostima države, radiće se i na tome da se obezbede subvencije za one koji ne mogu sebi da priušte takav vid zbrinjavaja.

Đorđević je bio jedan od učesnika skupštinskog Odbora za prava deteta koji je, na inicijativu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, bio posvećen razvijanju međugeneracijskog razumevanja i solidarnosti.

Poverenica je rekla da starije osobe treba da budu ravnopravi članovi društva i da se treba boriti protiv bilo kakvog oblika zanemrivanja te brojne populacije u Srbiji.

"Protivim se bilo kakvom vrednovanju prema datumu rođenja", kazala je Janković i dodala da je međugeneracijska solidarnost ključ za bolje društvo.

"O odnosu prema starijima učiti u školi"

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da će se o odnosu prema starijima temeljnije razgovarati i učiti u školama.

Na to da Srbija postaje sve starija nacija i da je trenutno 13. po toj statisici u Evropi, ukazala je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je rekla da se sa problem demografskog starenja ne suočava samo Srbja već i kompletna Evropa, pa je to ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se treba suočiti.

Na ceremoniji u Domu Narodne skupšrtine uručene i nagrade na đačkom konkursu koji po drugi put organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, a na temu međugenercijske solidrnosti. Nagrađeni su najbolji literalni i likovni radovi i fotografije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.