Odlučeno: Korak koji će zemlju gurnuti u haos? FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 19:48

Odlučeno: Korak koji će zemlju gurnuti u haos? FOTO/VIDEO

Izraelski parlament je ratifikovao prvi zakonski predlog u planiranoj reformi pravosuđa koju traži premijer Benjamin Netanijahu.

To je usledilo nakon što su propali i poslednji pokušaji da se ublaži ustavna kriza koja mesecima potresa zemlju.

Amandman na zakon, koji je do sada omugaćavao vrhovnom sudu da poništi vladine odluke koje smatra "nerazumim", usvojen je sa 64 glasa "za" i bez glasova "protiv", jer su opozicioni poslanici napustili parlament u znak protesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a neki su pritom vikali: "Sramota".

Glasanje je usledilo nakon gotovo 30 sati neprekidne rasprave koja je počela u nedelju ujutru.

Ali nije sve gotovo.

Samo nekoliko minuta nakon glasanja u Knesetu, centristički opozicioni političar je rekao da će zakon pokušati da obori na vrhovnom sudu, dok je vlada nepopustljiva u nameri da reformom uravnoteži ovlašćenja i smanji ekskluzivna prava toga suda.

Izvršna vlast smatra da je vrhovni sud politizovan, a njeni protivnici tvrde da postoji rizik od skretanja u autoritarnom smeru.

Uoči glasanja, radnički sindikat Histadrut je, u nastojanju da ohrabri privremeni dogovor između desne koalicione vlade i opozicije, zapretio opštim štrajkom u slučaju donošenja "jednostranih" mera.

Ministar pravosuđa Jariv Levin, jedan od autora paketa reformi kojom bi se unela veća ravnoteža između tri grane vlasti, ne mari za proteste i čini se da je vrlo nepokolebljiv.

"Napravili smo prvi korak u ovom istorijskom, važnom procesu da popravimo pravosudni sistem i vratimo ovlašćenja koje su oduzete vladi i Knesetu", rekao je Levin.

Kritičari neumoljivo tvrde da je cilj reforme obuzdavanje nezavisnosti sudstva. Desetine hiljada protestanata izašli su u nedelju uveče na ulice Jerusalima kako bi se usprotivili Netanijahuovom predlogu o ograničenju ovlašćenja sudija.

Netanijahuova vlada, u kojoj su desničari i ortodoksni Jevreji, tvrdi da će predložene reforme sprečiti prevelika ovlašćenja sudija, koji ne prolaze demokratski test izbora, i osigurati bolju ravnotežu moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lapid: Netanijahu nije pravi premijer

Izvor: B92, 24.Jul.2023

Opozicioni izraelski lider Jair Lapid odbacio je danas predlog premijera Benjamina Netanijahua da se obnove razgovori o reformi pravosuđa...On ga je nazvao "praznim, jer to nije u njegovoj nadležnosti"..."Kao što je svako ko je uključen u pokušaje postizanja širokih sporazuma otkrio, Benjamin Netanijahu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.