Odloženo suđenje Murisju, ubijen policijski general

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Murisju, ubijen policijski general

Odloženo suđenje svrgnutom egipatskom predsedniku Muhamedu Mursiju zbog bekstva iz zatvora 2011. Ranije danas ubijen zvaničnik egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova ispred njegove kuće u Kairu.

Suđenje svrgnutom predsedniku Egipta Muhamedu Mursiju za bekstvo iz zatvora 2011. godine, koje je počelo danas, odloženo je za 22. februar.

Čitajući optužbe protiv Morsija i još 20-ak drugih optuženih, tužilac je rekao da su "optuženi članovi Muslimanske braće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koordinisali sa Hamasom i Hezbolahom kako bi širili haos i izazvali pad države", preneo je AFP.

"Osamsto stranih boraca i džihadista infiltriralo se ilegalnim tunelima i došlo do granice duge 60 kilometara. Napali su bezbednosne i vladine zgrade i ubili veliki broj policajaca", naveo je tužilac.

Prema njegovim rečima, napadnuta su tri zatvora, a više od 50 policajaca i zatvorenika je ubijeno, dok je više od 20.000 kriminalaca pobeglo.

Danas se navršavaju tri godine otkako je Mursi zajedno sa drugim optuženicima pobegao iz zatvora Vadi el Natrun tokom pobune kojom je zbačen tadašnji predsednik Hosni Mubarak 2011, pri čemu su ubijeni neki policajci.

Mursi je ranije izjavio da su lokalni stanovnici oslobodili zatvorenike. Još najmanje 110 ljudi optuženo je za bekstvo iz zatvora pre tri godine, ali su mnogi među njima trenutno u bekstvu.

Mursi se danas na suđenju pojavio u staklenom kavezu, gnevno protestujući protiv još jednog sudskog procesa.

"Ja sam predsednik Republike, kako onda mogu da me drže zatvorenog nedeljama", pitao je Morsi povišenim tonom na početku suđenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Obučen u belu zatvorsku uniformu, Mursi je gnevno gestikulirajući i skačući po kavezu pitao je sudiju: "Ko ste vi, znate li vi ko sam ja?".

Optuženici, koji su u jednom trenutku okrenuli sudiji leđa u znak protesta protiv suđenja, u staklenom kavezu počeli su da viču: "Dole vojne vlasti", a sudija je pritiskom na taster isključio ton, preneo je AP.

Morsi je do suda u Kairu prebačen helikopterom iz zatvora u Aleksandriji, izvestila je novinska agencija Mena.

Oko Policijske akademije u Kairu, gde se održava suđenje, pojačane su bezbednosne mere, a ispred zgrade okupile su se pristalice načelnika Generalštaba egipatske vojske Abdula Fataha el Sisija, ali ne i Mursijeve pristalice.

U međuvremenu, Mursijeve pristalice sukobile su se danas sa policijom u centru Kaira nakon što su naoružani napadači ubili pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, generala Muhameda Saida, a reč je o najnovijem u nizu napada na bezbednosne službe.

Na generala Saida pucano je samo nekoliko sati nakon što su egipatske vojne vlasti podržale Sisijevu predsedničku kandidaturu.

Mursija, prvog egipatskog predsednika koji je izabran na slobodnim izborima, svrgla je vojska u julu prošle godine, posle masovnih protesta protiv njegove vladavine.

On se sada suočava sa četiri odvojena krivična procesa po različitim optužbama. Prvi put se pojavio pred sudom u novembru, na odvojenom suđenju po optužbama da je sa još 14 članova "Muslimanske braće" podsticao ubijanje demonstranata u sukobima ispred predsedničke palate u decembru 2012.

Na tom suđenju je uzvikivao slogane protiv sadašnje vlade i suda, a takođe je odbio da prizna legitimnost suda i da obuče zatvorsku uniformu.

Mursija čeka i suđenje zbog vređanja sudije, kao i suđenje po optužbama za kovanje zavere sa stranim organizacijama u cilju izvođenja "terorističkih dela".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odloženo suđenje Mursiju, ubijen policijski general

Izvor: RTS, 28.Jan.2014

Odloženo suđenje svrgnutom egipatskom predsedniku Muhamedu Mursiju zbog bekstva iz zatvora 2011. Ranije danas ubijen zvaničnik egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova ispred svoje kuće u Kairu...Suđenje svrgnutom predsedniku Egipta Muhamedu Mursiju za bekstvo iz zatvora 2011. godine, koje je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.