Odbornici traže pravni lek za javašluk u apoteci

Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici traže pravni lek za javašluk u apoteci

Kozarska Dubica - - Odbornici Kozarske Dubice zatražili su sprovođenje istrage o poslovanju Apotekarske ustanove „Sveti Luka” kako bi se utvrdili uzroci dugova dobavljačima koji su premašili 360.000 KM. Dubička vlast optužuje bivšeg direktora Borislava Oklobdžiju da je pripremio teren da „Interpromet” i „B-farm”, u kojem trenutno radi, preuzmu tri apoteke inventar, lekove i radnike bez licitacije. Oklobdžija, pak, tvrdi da za sve postoje odluke Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbora.



„Prvo je prestala sa radom apoteka u Kostajnici, čiji su inventar, zatečena roba i lekovi prodati 'Interprometu’ iz Novog Grada, a potom apoteka 'Galen’ 1. jula 2007. kao i apoteka Doma zdravlja čije se zalihe i inventar takođe prodati 'Interprometu’ i 'B-farmu’, kao i automobil 'jugo tempo’, koji je 'B-farm’ kupio za 1.500 KM”, navodi direktorka apoteka „Sveti Luka” Ljiljana Turoman. Ona tvrdi da je iz dokumentacije koju je preuzela po stupanju na direktorsku poziciju nemoguće videti da li je prodaja obavljena licitacijom, pod kojim je uslovima sve urađeno i da li je imenovana popisna komisija, ali kaže da je nesavesnim poslovanjem naneta ogromna šteta ustanovi. Komisija za primopredaju dužnosti direktora ustanovila da je nema odluke Upravnog odbora o prodaji vozila i poslovnog inventara sa 31. marta 2008. i 1. jula 2008, te da nema uvida u dokumentaciju da je prodaja realizovana licitacijom niti da su pre prodaje komisijski popisana osnovnih sredstava u sve tri apoteke. U zapisniku koji je sačinila komisija za primopredaju dužnosti direktora AU „Sveti Luka” 6. februara 2009. navodi se da je komisija tražila od dr Save Pralice, tadašnjeg v. d. direktora „Svetog Luke”, zapisnik o primopredaji od 1. jula 2008, na šta je Pralica izjavio da zapisnik ne postoji u periodu kada su ugašena tri atraktivna prodajna apotekarska mesta koja su pripadala AU „Sveti Luka”. Šef odborničkog kluba SNSD Velimir Vezmar kaže kako je zanimljivo da je dotadašnji direktor „Svetog Luke” Borislav Oklobdžija podneo ostavku u junu 2008. i prešao u „Interpromet” Novi Grad, firmu koja je kasnije preuzela apoteke „Sveti Luka” sa inventarom, opremom i lagerom lekova. Oklobdžija je u toj firmi kasnije postao rukovodilac. Vezmar kaže da je iz AU „Sveti Luka” u „Interpromet” prešla i nekolicina farmaceuta koji su bili stipendisti Apotekarske ustanove, što, po njegovim rečima, dovoljno govori o zloupotrebi položaja i ovlašćenja. „Postoji osnov da se u ovaj slučaj uključe republički organi iz tužilaštva i policije i da ispitaju koliko u svemu ovome ima privrednog kriminala”, izjavio je Vezmar.

Bivši direktor AU „Sveti Luka” i sadašnji direktor prodaje „B-farm” iz Novog Grada Borislav Oklobdžija sa druge strane tvrdi da su tri prodajna apotekarska mesta koja su otišla u vlasništvo „Interprometa” i „B-farma” bila pod zakupom kod privatnih vlasnika koji su prostor iznajmljivali po ugovoru. Kad su vlasnici odlučili da prekinu ugovore o zakupu, UO AU „Sveti Luka” je doneo odluku da se ti poslovni prostori zatvore. Nakon otkaza poslovnih prostora UO AU „Sveti Luka” je doneo odluku da se apoteke sa robom prodaju „Interprometu” i „B-farmu” i preuzmu radnici tih apoteka. Oklobdžija tvrdi da su farmaceuti prešli svojevoljno u privatne apoteke jer stručni kadar ide tamo gde mu je veća plata. „U celoj Banjaluci nemate nijednu državnu apoteku, a nelogično je s druge strane da doktor medicine bude direktor apoteke”, kaže on i navodi da su tokom njegovog mandata radnicima sve plate isplaćivane na vreme. Oklobdžija kaže kako Ljiljana Turoman ima pravo da zove inspekciju i proverava poslovanje, ali nema pravo da bilo koga optužuje dok se ne utvrdi da je neko kriv za nešto. „Ne znam otkud nekom potreba da navodi tolike neistine o poslovanju apoteke”, rekao je on.

Bilo kako bilo, tek obaveza inspekcije i nadležnih organa je da utvrde da li su sve poslovni potezi AU „Sveti Luka” samo slučajnost ili se mogu dovesti u vezu i sa Oklobdžijinim promenama radnog mesta, na šta ukazuju Ljiljana Turoman i Velimir Vezmar.

Školovali kadar konkurenciji

Komisija je zahtevala da se pregledaju i analiziraju ugovori o stipendiranju i obavi razgovor sa diplomiranim farmaceutima koji su primali stipendije, a nisu odradili ugovoreni rok za AU „Sveti Luka”. Po nalazima komisije, ustanovljeno je takođe da računovodstvo AU „Sveti Luka” nema mnoge pravilnike kojima je regulisano poslovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.