Obradović: Zahtevi studenata ne mogu da se reše preko noći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Zahtevi studenata ne mogu da se reše preko noći

BEOGRAD -

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je večeras da je za rešavanje zahteva studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta, koji već danima blokiraju nastavu na tim fakultetima, potrebno vreme.

"Tražili su da od naredne godine 48 ESP bodova bude uslov za budžet, da školarine ne prelaze tri prosečne mesečne plate i da se ukine rangiranje. Pošto to ne može da se reši preko noći, pitanje je koji je njihov motiv za dalji protest", rekao je Obradović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za B92.

Na pitanje da li je upoznat sa tim da ni studenti na Fakultetu političkih nauka ne mogu da se upišu sa 48 ESP bodova o trošku budžeta, ministar je rekao da prošlog petka nije dogovoreno da ovaj broj bodova bude uslov.

"Predstavnik ovog fakulteta bio je sa ostalim studentima prošlog petka na sastanku u Ministarstvu prosvete i tada smo se dogovorili da sakupljenih 48 bodova ne znači da je student odmah na budžetu, jer onda sledi rangiranje", rekao je Obradović.

On je podsetio da je tokom sastanka predloženo da svi studenti sa 60 ESP bodova budu potpuno oslobođeni plaćanja školarine, oni od 53 do 59 ESP bodova najmanje 70 odsto, a studenti sa 48 do 53 ESP bodova budu oslobođeni 50 odsto školarine.

"Dogovoreno je i da oni studenti koji nemaju mogućnosti, ne mogu da plate školarinu, u dogovoru sa fakultetom budu oslobođeni od njenog plaćanja", dodao je Obradović.

Uprava fakulteta sutra razgovara sa studentima

Uprava Filozofskog fakulteta razgovaraće sutra sa članovima studentskog Plenuma koji već peti dan blokiraju tu instituciju kako bi se našlo rešenje i nastava normalizovala.

Dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta još jednom je na današnjem sastanku podsetio da je neophodno normalizovati nastavu i da zahtevi koje studenti traže nisu u njihovoj nadležnosti.

"Trenutno stanje, u kojem je onemogućeno normalno odvijanje nastave, dovodi u opasnost regularnost zimskog semestra, a time i cele akademske godine. Zbog blokade nastave, studenti neće moći da ostvare svoje predispitne obaveze, spreme ispite i polože ih u predstojećim ispitnim rokovima", navodi se u saopštenju dekanskog kolegijuma.

U saopštenju se podseća da su studentski zahtevi u nadležnosti Ministarstva prosvete i nauke i da Filozofski fakultet nema stvarnu i pravnu moć da ih ispuni.

Sastanku koji će sutra biti održan na Filozofskom fakultetu prisustvovaće, kako je najavljeno, dekan Vesna Dimitrijević, prodekani, predsednik Saveta, sekretar fakulteta, upravnici Odeljenja, predstavnici Studentskog plenuma, student prodekan i predstavnici Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.

Studenti Filozofskog fakulteta i danas su nastavili sa blokadom, uprkos pozivima uprave ove visokoškolske institucije da je prekinu.

Oni navode da njihovi zahtevi nisu ispunjeni i da će nastaviti da sprečavati do ispunjenja zahteva.

Članovi Plenuma, pored Filozofskog, blokiraju i Filološki fakultet još od 20. oktobra, a njihovi zahtevi su odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu, kao i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

Prema rečima članova Plenuma, oni za sada uspevaju da sprečavaju održavanje oko 60 odsto nastave na Filološkom fakultetu, koja se vodi u bibliotekama i kabinetima profesora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.