Obnovljeni Stari most u Mostaru u opasnosti zbog novih pukotina

Izvor: Southeast European Times, 28.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeni Stari most u Mostaru u opasnosti zbog novih pukotina

Na Starom mostu u Mostaru dnevno se pojavljuje nekoliko pukotina, saopštili su stručnjaci koje je angažovala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

28/04/2008

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva – 28/04/08

Međunarodno poznati Stari most u Mostaru prostire se preko reke Neretve u Hercegovini, u jugoistočnom regionu Bosne i Hercegovine (BiH). Turski arhitekta Hajrudin gradio je most u periodu od 1557. do >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 1566. godine, po nalogu otomanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog. Legenda kaže da je Hajrudin pobegao iz Mostara pod pretnjom smrću od strane sultana, koji je pretio da će ga obesiti ako se most ikada sruši.

Tokom sukoba u BiH 1993. godine most je uništen u granatiranju hrvatske artiljerije. Posle njegove obnove 2004. godine, zvaničnici su ga 2005. uvrstili na UNESKO-ovu Listu svetskog nasleđa. Vlade Turske i Italije bile su glavni sponzori projekta.

Istraživanja nedavno urađena za projekat obnove pokazuju da je na istom mestu i ranije postojao most, pre dolaska Otomana, u srednjovekovnoj bosanskoj državi.

Luk novog mosta napravljenog od krečnjaka, dužine skoro 29 metara i visine 20 metara, savija se u polukrug poznat po svojoj eleganciji. Kada sunčeva svetlost padne na tanak luk krhkog izgleda koji se izdiže nad rekom, posmatračima je teško da zamisle da je napravljen od krečnjaka.

Stručnjaci u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH otkrili su da se na obnovljenom mostu svakog dana pojavljuje nekoliko novih pukotina. Preliminarni izveštaj komisije govori da su uzroci pukotina nepoznati i da se mogu identifikovati samo svakodnevnim posmatranjem.

"Tokom trodnevne posete stručnjaci su konstatovali da se svakog dana pojavljuju nove pukotine. Neophodno je utvrditi [njihov] intenzitet, brzinu i gde se nalaze", rekla je predsednica komisije Azra Hadžimuhamedović.

"Most možda puca zbog seizmičke aktivnosti, pomeranja potpornog kamenja, obližnjih radova na putu ili neke nepravilnosti u izgradnji, koja je imala za cilj da se napravi replika originala iz perioda pre 1993. godine", kaže Hadžimuhamedović.

Neki posmatrači pripisuju napukline nedavnom zemljotresu u Hercegovini. "Struktura pukotina … bi mogla da odgovara toj teoriji, ali to nije sigurno u ovom trenutku", rekla je Hadžimuhamedović.

Stari most simbolizuje Mostar i privlači brojne turiste. Most je u svojoj dugoj istoriji nosio razna imena, kao što su "Novi most", "Sultan Sulejmanov most", "Veliki most " i na kraju "Stari most". Sam naziv grada "Mostar" izveden je iz dve slovenske reči most i premostiti.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.