Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilježen Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti

BANJALUKA, SARAJEVO - Podrška je najvažnija kako oboljeloj djeci, tako i roditeljima, istakla je danas Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka.

Povodom 15. februara, Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, održan je niz aktivnosti i manifestacija upravo kao znak podrške oboljelim mališanima. Ispred roditeljske kuće u Banjaluci su pušteni baloni, a nakon toga održana je likovna radionica "Za hrabra mala >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << srca" u Muzeju Republike Srpske, u kojoj su učestvovali učenici tri osnovne i dvije srednje škole zajedno s oboljelom i liječenom djecom.

"Ova radionica se održava od 2015. godine, a mi na taj način želimo da razvijemo svijest kod mlađih generacija da ukoliko se nešto takvo desi u njihovoj blizini da znaju šta je to i kako bi mogli pomoći", istakla je Berićeva.

Nataša Nogo, viši muzejski pedagog, istakla je da je ovo treći put da muzej podržava obilježavanje ovog dana likovnom radionicom.

Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjeljenja hematoonkologije na Univerzitetskom kliničkom centru RS, kazala je da je procenat izlječenja djece u ovom odjeljenju s Centrom za hemofiliju Klinike za dječje bolesti 80 odsto.

Ona je navela da broj novooboljelih mališana od malignih oboljenja varira iz godine u godinu, te da iznosi izmedu 20 i 40 slučajeva godišnje. Trenutno se u klinici od malignih bolesti liječi 28 djece.

Prema njenim riječima, od malignih bolesti obolijevaju mališani svih životnih uzrasta, od jednog mjeseca do 18 godina.

Iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" iz Sarajeva rekli su kako su u narednim danima pripremili niz aktivnosti.

"Ovo obilježavanje je način podizanja svjesnosti o dječjem kanceru i važnosti pružanja podrške i pomoći ovoj djeci i njihovim roditeljima. Glavna aktivnost će biti održana u subotu u Sarajevu pod sloganom 'Tvoja kosa, moja kosa', na kojoj će biti šišanje u znak podrške oboljeloj djeci", istakla je Jasna Vatreš, sekretar ovog udruženja.

Dodala je da su pokrenuli novi projekat, u kom će od prave kose praviti perike za djecu koja su bolesna.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.