VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Izdato upozorenje najvišeg stepena

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2023, 20:09

VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Izdato upozorenje najvišeg stepena

Zbog jakih i dugotrajnih pljuskova koji dolaze u Sloveniju izdata su brojna upozorenja, a nepogode mogu trajati u narednih 36 sati

U noći sa četvrtka na petak bujični vodotoci i manje reke u severnoj i središnjoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast reka će se u petak tokom dana intenzivirati i proširiti na veći deo zemlje.

- U početku su verovatne bujične poplave i poplave manjih reka, u petak tokom dana i u noći na subotu poplave reka su moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Podravju, Pomurju, Posavju, u porečju Savinje i Krke, Kolpe i u šire područje središnje Slovenije - upozoravaju stručnjaci iz Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO).

Branko Gregorčič (ARSO) kazao je kako ovo leto donosi puno vremenskih nepogoda te da takav razvoj događaja dugo nije viđen.

Upozorio je da će današnji razvoj vremena biti nešto drugačiji od onih poslednjih nedelja.

- Više će podsećati na onu vrstu jesenje kiše, jer će se ciklon nad Slovenijom zadržati 36 sati. Jesenja dinamika i obilje toplote i vlage doneće intenzivne pljuskove. Uglavnom će to biti dugotrajni intenzivni pljuskovi koji se mogu pojaviti na istim područjima - rekao je.

⚠ Predvidene poplave večjega dosega

💧 V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji.

💧 Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države.

🧵1/3 pic.twitter.com/FcLo0SmLu8

— ARSO vode (@ARSO_VODE) August 3, 2023

Procenjuje se da će do subote ujutro pasti između 50 i 100 litara kiše, ponegde i 150 do 200 litara kiše, i to u manje od 36 sati.

- Tolike količine tipične su za mesečno razdoblje - objašnjava meteorolog i dodaje da su zbog tolike kiše, koja će uzrokovati i bujice i odrone, izdali narandžasto upozorenje.

Uz prognozu obilnih padavina i mogućnosti poplava, zapovednik slovenske civilne zaštite Srećko Šestan izdao je naređenje za pripravnost sistema civilne zaštite na celom području Slovenije.

- Aktivirao sam komadante i zamenike regionalnih štabova da budu u pripravnosti, pa tako i vojska - rekao je Šestan.

⛈ Na skrajnem severozahodu Slovenije se v zadnjih urah obnavljajo nevihtne celice. V tem času smo zabeležili večjo količino padavin.

⛈ Padavinski pas z nevihtami se iz Furlanije - Julijske krajine počasi približuje Goriški regiji.

🧵1/3#trenutnovreme pic.twitter.com/PnYpQ2R9jZ

— ARSO vreme (@meteoSI) August 3, 2023

Meteorolog Ivan Ristić upozorava da će se zemlje u regionu, kao što su Italija, Slovenija i Hrvatska, suočiti sa velikim problemima i ekstremnim vremenskim neprilikama, uključujući i opasne oluje na plažama.

Navedeni oblaci se očekuju u Srbiji u subotu, usled čega je izdato upozorenje za subotu popodne, kao i za noć subota na nedelju, kada se očekuje da će pasti velika količina kiše u Srbiji. A u nekim naseljenim mestima moglo pasti i do 50 milimetara.

- Cela Srbija će biti obuhvaćena ovom olujnom zonom, tako da nema pošteđenih. Ako više od 20 milimetara kiše padne u nekom naseljenom mestu, to može dovesti do poplava po ulicama i kanalizacijama, a odvodi će prestati da funkcionišu. Preporučujemo građanima da preduzmu neophodne mere i očiste odvode kako bi smanjili rizik od poplava - izjavio je Ristić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.