Vojska u stanju pripravnosti: Izdata upozorenja najvišeg stepena

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 19:07

Vojska u stanju pripravnosti: Izdata upozorenja najvišeg stepena

Sloveniju u narednih 36 sati očekuju vremenske neprilike, zbog čega su izdata brojna upozorenja.

Upozorenje su uputili Agencija Republike Slovenije za okolinu (ARSO), Geološki zavod, Uprava za zaštitu i spasavanje i Civilna zaštita.

ARSO predviđa da bi danas za 24 sata na severozapadu Slovenije moglo da padne od 100 do 125 milimetara kiše, na Primorskom od 50 do 85, na drugim mestima od 50 do 75. Ništa bolje neće biti ni u petak, javljaju Slovenske novice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U noći od četvrtka na petak bujični vodotoci i manje reke u severnoj i centralnoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast vodostaja reka će se u petak tokom dana intenzivirati i proširiti na veći deo zemlje, predviđaju meteorolozi.

"U početku su verovatne bujične poplave i poplave manjih reka, u petak tokom dana i u noći na subotu poplave reka u Podravini, Pomurju, Posavju, u porečju Savinje i Krke, Kolpe i u širem području centralne Slovenije", stoji u upozorenju.

Branko Gregorčič iz ARSO izjavio je kako ovo leto donosi puno vremenskih nepogoda i da takav razvoj događaja dugo nije viđen. Upozorio je da će današnji razvoj vremena biti nešto drugačiji od onih poslednjih nedelja.

"Više će podsećati na onu vrstu jesenje kiše, jer će se vremenski front nad Slovenijom zadržati 36 sati. Jesenja dinamika i obilje toplote i vlage doneće nove i intenzivne pljuskove. To će uglavnom biti dugotrajni intenzivni pljuskovi koji se mogu pojaviti na istim područjima", rekao je on.

Procenjuje se da će do subote ujutru pasti između 50 i 100 litara kiše, ponegde i 150 do 200 litara kiše, i to u manje od 36 sati.

"Tolike količine tipične su za mesečno razdoblje", objašnjava meteorolog i dodaje da su zbog tolike kiše, koja će izazvati bujice i lavine, izdali narandžasto upozorenje.

"Možemo povećati nivo pretnje do crvenog upozorenja", dodao je on.

Uz prognozu obilnih padavina i mogućnosti poplava, komandant slovenačke civilne zaštite Srečko Šestan izdao je naređenje za pripravnost sistema civilne zaštite na celom području Slovenije.

Naređenjem se celi sistem stavlja u pripravnost, pa tako i vojska.

"Svrha toga je da što pre mogu da reaguju i pomognu opštinama. Skladišta opreme i materijala su puna ako opštinama nešto ponestane", rekao je Šestan, koji se nada da neće biti većih problema.

Rekao je da su se dodatno snabdeli opremom, ako pojedine opštine ostanu bez opreme.

Šestan je uputio i molbu svim stanovnicima Slovenije da s oprezom koriste telefonski broj 112.

"U protivnom se može dogoditi da zbog poziva koji nije hitan život dovedemo u opasnost", rekao je on.

Zbog sutrašnjeg nevremena i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod izdao je specijalno saopštenje u kojem je upozorio na nadolazeće nevreme, preneo je Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.