OVA-VEST-CE-RAZBESNETI-SVAKOG-SRBINA-Najstariji-smo-narod-na-planeti-pogledajte-kolika-nam-je-prosecna-starost

Izvor: medio.rs, 19.Dec.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVA-VEST-CE-RAZBESNETI-SVAKOG-SRBINA-Najstariji-smo-narod-na-planeti-pogledajte-kolika-nam-je-prosecna-starost

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost stanovnika Srbije iznosi 42.2 godine, zbog čega naša zemlja spada u najstarije nacije svetazajedno sa Japanom, Nemačkom, Italijom i drugim državama.

Poražavajući podatak je da svake godine izgubimo preko 32.000 stanovnika, odnosno čitav manji grad. >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << Iz RZZS poručuju da stanovništvo Srbije odlikuje intezivan proces starenja, koji je posledica jasno izraženog silaznog trenda živorođenih od sredine pedesetih godina i uzlaznog trenda umrlih.

- Najznačajniji i najsloženiji problem s kojim smo suočeni danas, a koji je posledica prethodnih demografskih kretanja, jeste poremećaj u starosnoj strukturi stanovništva, što za rezultat ima visoku prosečnu starost, sa tendencijom daljeg rasta – kaže za Telegraf Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Projekcije za budućnost nisu svetle – očekuje se da će prosečna starost Srba 2041. godine iznositi 47 godina.

- Razloge ovakve precene treba potražiti u osnovnim karakteristikama demografske slike Srbije na početku XXI veka – visoka prosečna starost stanovništva, izrazito negativan prirodni priraštaj, nedovoljno obnavljanje stanovništva, širenje depopulacionih prostora, odsustvo i radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reporodukciju novih generacija kao i prihvaćene savremene norme reproduktivnog ponašanja ženskog stanovništva koje onemogućava rehabilitaciju rađanja – navodi Bjelobrk.

Rešenje prestavljaju pažljivo osmišljene strategije, politike i konkretne mere u oblasti nataliteta, mortaliteta i migracija od strane državnih institucija.

- Na taj način bi uspeli da zaustavimo negativan trend kretanja demografskih procesa i pojava koji se uporno nastavlja i sprečili sve nepovoljne i tragične posledice za celokupno naše društvo – zaključuje Bjelobrk.

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika. Zajedno sa Japancima, Nemacima, Italijanima i Grcima spadamo u najstarije nacije sveta, dok su stanovnici afričkih zemalja najmlađi na svetu – u Nigeru i Ugandi prosečna starost iznosi oko 15 godina.

Kada se pogleda region, od nas su stariji Slovenci (43.5) i Bugari (42.6), dok su Hrvati približno stari kao i mi – 42.1 godine. Od nas su mlađi Makedonci (36.8), Crnogorci (39.2), Rumuni (39.8), Bosanci (40.8) i Mađari (41.1). Najmlađi su Albanci koji su više od deset godina mlađi od nas – njihova prosečna starost stanovnika iznosi 31.6 godina.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OVA VEST ĆE RAZBESNETI SVAKOG SRBINA: Najstariji smo narod na planeti, pogledajte kolika nam je prosečna starost!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Dec.2014, 00:07

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika..Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost stanovnika Srbije iznosi 42.2 godine, zbog čega naša zemlja spada u najstarije nacije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.