OTVORENE PRETNJE STIŽU IZ HRVATSKE: Plenković najavio novi udar na Vojsku Srbije, poslata poruka i Vučiću!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENE PRETNJE STIŽU IZ HRVATSKE: Plenković najavio novi udar na Vojsku Srbije, poslata poruka i Vučiću!

Mi na takve provokacije odgovaramo čvrsto, ali isto tako čuvajući dignitet Hrvatske i naš pravni poredak, naveo je Plenković.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedelju kako je Hrvatska u pokušaju nenajavljenog ulaska 11 pripadnika vojske Srbije u Hrvatsku, reagovala kao ozbiljna država.

- Mi smo juče reagovali upravo onako kako reaguje ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << drži do sebe kad neko pokuša izvesti provokaciju umesto da kulturno, u skladu sa praksom, hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu najavi posetu, a potom eventualno i druge detalje - rekao je Plenković u Solinu na obeležavanju praznika Male Gospe i Dana grada.

- Mislim da smo uradili upravo ono što je trebalo i što bismo uradili i sutra - dodao je Plenković.

A potpredsednik hrvatske Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu kako moraju razumeti da "ovo više nije ’91, pa da vojnici mogu da ulaze u Hrvatsku kad žele".

- Prema tome, zna se kako se to radi - zahtev, prema tome odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, u njoj se moraju sprovoditi hrvatski zakoni i Srbija mora to znati - poručio je Krstičević koji smatra da su državni vrh i premijer jasno iskazali hrvatski stav u vezi pokušaja srpskih vojnika da nenajavljeno uđu u Hrvatsku.

Srpski oficir koji je predvodio srpsku delegaciju imao je sasvim drugačije viđenje jučerašnjeg događaja.

Vođa delegacije, pukovnik dr Saša Milutinović načelnik Odeljenja za veru, po povratku u Beograd, istakao je da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije trebalo da prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu i da se pokloni moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

- U tome smo, međutim, bili sprečeni. Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku. Tokom ta tri sata, dva puta su nam skenirani pasoši, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, i nakon svega toga rečeno nam je da nećemo ući u Republiku Hrvatsku – istakao je pukovnik Milutinović.

On je istakao da je kao vođa delegacije tražio dodatno pojašnjenje i da mu se obrazloži šta je razlog, na šta je dobio odgovor da "danas neće ući". Pukovnik Milutinović je, takođe, dodao da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

- Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Republike Hrvatske – naglasio je pukovnik Milutinović ukazujući da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Republike Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu.

Vulin je, povodom jučerašnje zabrane ulaska u Hrvatsku delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvuje manifestaciji Dani jasenovačkih novomučenika, rekao da se od sledbenika Pavelićeve politike ne može očekivati da budu zadovoljni zato što srpski narod obeležava dan svog stradanja.

- Podsetiću vas da je meni zabranjen ulaz u Hrvatsku kada sam pokušao da odem u Jasenovac da se poklonim senima poklane jasenovačke dece, a danas su zabranili Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, srpskoj deci, da dođu na to stratište i pokažu svoje poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima - rekao je juče srpski ministar odbrane.

BONUS VIDEO: ČOVEKOV ŽIVOTNI VEK RASTE: Južnokorejke najdugovečnije, a Srbi će živeti KRAĆE od Hrvata (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.