OPSADNO STANJE NA KLINICI U KOJOJ SE NALAZI DEČAK-UBICA: Inspektori proveravaju sve, doktorima izričito zabranjena jedna stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 21:54

OPSADNO STANJE NA KLINICI U KOJOJ SE NALAZI DEČAK-UBICA: Inspektori proveravaju sve, doktorima izričito zabranjena jedna stvar

Dečak-ubica (13), koji je napravio masakr u OŠ " Vladislav Ribnikar", smešten je sam u sobi s toaletom na psihijatrijskoj klinici.

On se nalazi pod posebnim bezbednosnim merama koje sprovode MUP Srbije i Klinički centar. Bolnica funkcioniše u vanrednim uslovima sličnim zatvoru dok ga psihijatri i psiholozi ispituju nakon nezapamćenog zločina koji je izvršio 3. maja, prema informacijama iz izvora Srpskog telegrafa.

Dečak-monstrum je smešten u zadnjem delu klinike, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na prvom spratu, na odeljenju za autizam, gledano iz glavnog ulaza klinike. U sobi s njim su stalno prisutna dva inspektora u civilu koji ga nadziru, kako saznaje Republika.

Jasno je utvrđeno ko, osim policajaca, sme da komunicira s dečakom.

- U sobu dečaka ulaze samo tri lekara koja sve informacije o njemu čuvaju u strogoj tajnosti čak i od kolega u klinici. Kao i lekari, i inspektori su obavezani da informacije o ponašanju i boravku maloletnog ubice ne šire dalje - kaže izvor Republike.

Bivši obaveštajac Boža Spasić tumači da je mali monstrum upravo zbog svojih godina tu smešten.

- Izdvojen je na tu lokaciju, u bolnicu u kojoj se nalaze izolovane prostorije, s koncepcijom ustanove u zatvorskom režimu. To je prostor u kom se nalazi visokozaštićena ličnost. Režim je isti kao i u Centralnom zatvoru, čuvaju ga zatvorski čuvari u civilu. Obučeni su tako jer je to bolnica. Verovatno u prostoriji u kojoj se nalazi postoji video i audio nadzor. Njemu prilazi lekarsko osoblje koje je neophodno u njegovom lečenju, a ono je svedeno na minimum da bi on imao kontakt samo s određenim brojem osoba. Tu su oni koji su neophodni za njegovu negu i hranu. On jede istu hranu koju jedu u bolnici. Tu ne može niko da uđe, a takođe ne postoji ni varijanta da neko uđe u zonu zaštićenog prostora - objašnjava Spasić funkcionisanje bezbednosnih prstenova.

Boža Spasić navodi da se čak i službena lica koja čuvaju Kostu podvrgavaju tehničkoj kontroli.

- Mi smo imali veliki broj takvih slučajeva, kada se radilo o ubicama koje su uhapšene ili takođe i psihopata koje su počinile krivično delo. Oni se smeštaju van zatvorskih jedinica, u klinike koje imaju prostore za tu namenu. Ovde se bolnica koristi kao zatvor, kao pritvorska jedinica, s posebnim, najstrožim, režimom koji postoji u našem sistemu.

Dečaku-monstrumu porodica dostavlja odeću i dozvoljene predmete preko osoblja bolnice.

- Klinika u kojoj se nalazi nema uslove da mu bude obezbeđen izlazak u šetnju i tako će biti sve dok je na ispitivanju - izričit je izvor iz bolnice.

Zbog dečaka-ubice se apsolutno čitava klinika drži pod ključem i budnim okom srpske policije, koja je raspoređena oko bolnice. Režim rada zbog danonoćnog prisustva policije i doktorima i medicinskom osoblju diktira drugačije uslove rada.

Za svaki ulazak roditelji malih pacijenata moraju da traže dozvolu zaposlenih i prolaze rigoroznu kontrolu da bi sve funkcionisalo besprekorno u uslovima koje diktira obezbeđivanje dečaka-ubice.

Policijske snage su na svakom koraku, na prilazima, u parku, na parkingu, kao i u bolnici.

 - Mislim da i unutra po holovima ima inspektora u civilu koji motre na svakog ko im uđe u vidokrug. Na taj način se sprečava da mladi monstrum dobije bilo kakvu informaciju spolja - ispričao je za Republiku roditelj jednog 10-godišnjeg pacijenta.

On kaže da je primetio da je u međuvremenu čak i na staklena vrata hodnika u kojem je soba dečaka ubice postavljena folija koja zaklanja vidik.

Pored policije, na vratima klinike stoji bolnički čuvar i otključava i zaključava vrata. Njemu se obraćaju i doktori za ulazak, a osim njega, u pojasu opsade bolnice učestvuje i medicinski kadar.

Policijski automobil 24 sata stoji kod rampe i patrola motri na sve ulaze, a sa zadnje strane zgrade nadziru prozore sobe maloletnog ubice. Na svim vratima i prozorima su rešetke.

Jedan od roditelja mališana koji se leči u ovoj bolnici pojasnio nam je proceduru ulaska.

- Svako ko dođe do vrata bolnice, mora da ide na šalter na koji ga obezbeđenje usmeri gde se evidentira njegov ulazak. Zatim pozivaju medicinsku sestru s traženog odeljenja, koja precizno mora znati da li ste došli u posetu ili da nešto ostavite za dete, neke potrepštine, ili idete kod lekara. Ona onda silazi po vas i sprovodi vas gde treba, prema njihovim pravilima, daleko strožim nego ranije, pre dolaska dečaka ubice na posmatranje - otkriva sagovornik Republike.

Podsetimo, učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", 3. maja je prvi od 57 hitaca iz pištolja ispalio odmah po ulasku u školu, u svima omiljenog čuvara Dragana Vlahovića, koji je krenuo ka njemu da bi zaštitio đake. Maloletni monstrum je zatim ubio dve dežurne učenice, pa onda devojčicu koja je, čuvši pucnjavu, izašla iz toaleta.

Rafale je ispalio potom u svom 7/2, gde je ubio još petoro dece. Teško je ranio nastavnicu istorije i još šestoro dece, od kojih je jedna devojčica izgubila bitku za život 15. maja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.