ONI KOJI SE IGRAJU VATROM - IZGOREĆE Kina ponovo opominje zbog dolaska Pelosijeve - tenzije na vrhuncu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2022, 19:00

"ONI KOJI SE IGRAJU VATROM - IZGOREĆE" Kina ponovo opominje zbog dolaska Pelosijeve - tenzije na vrhuncu (VIDEO)

Predstavnica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u Tajpej, uprkos kineskim upozorenjima. Tajvanska televizija emituje direktan prenos sa aerodroma.

Kina je odmah po dolasku Pelosijeve na Tajvan izrazila odlučan protest zbog njene posete i oštro osudila taj potez.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine koje je prenela Kineska centralna televizija konstatuje se da poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja veliku političku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << provokaciju.

- Ignorišući odlučan protest i ozbiljno saopštenje Kine, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi je 2.avgusta posetila kineski Tajvan, ozbiljno kršeći princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja - navodi se u tekstu.

Istovremeno se dodaje da je poseta Pelosijeve izvršila ozbiljan uticaj na političku osnovu kinesko-američkih odnosa, ozbiljno je narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno je potkopala mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i poslala pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za „nezavisnost Tajvana“.

Ističe se da je pitanje Tajvana „najvažnije i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima“.

- Glavni uzrok nove runde napetosti je u tome što tajvanske vlasti i SAD stalno menjaju status kvo - precizirano je u saopštenju.

Kineska strana dodaje da su se vlasti Tajvana više puta obraćale SAD za pomoć u postizanju nezavisnosti.

- Američka strana pokušava da iskoristi Tajvan za obuzdavanje Kine. Oni stalno izvrću značenje principa 'jedne Kine' jačanjem zvaničnih kontakata sa Tajvanom i podržavajući njegovu separatističku aktivnost. To je veoma opasna igra vatrom. Oni koji se igraju vatrom – izgoreće - poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kina poziva SAD da prestanu da igraju na „kartu Tajvana“ i da prestanu da koriste Tajvan u pokušaju da kontrolišu Kinu, da prestanu da se mešaju u poslove Tajvana i unutrašnje poslove Kine, a takođe da prestanu da podržavaju separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

Peking takođe poziva Vašington da poštuje princip „jedne Kine“, da izvršava preuzete obaveze i da „ne ide opasnim i pogrešnim putem“.

Kao odgovor na posetu Nensi Pelosi Tajvanu, Kina će preduzeti sve neophodne mere za odlučnu zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- Odgovornost za sve posledice snosiće SAD i separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana - navodi se u saopštenju.

Peking poručuje da je pitanje Tajvana isključivo unutrašnje pitanje Kine, te da „nijedna druga strana nema pravo da bude sudija po tom pitanju“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.