OEBS: Stvaranje zakonskih okvira medijske scene u Srbiji

Izvor: Blic, 03.Sep.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Stvaranje zakonskih okvira medijske scene u Srbiji

Šefica Odeljenja za medije Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dragana Nikolić Solomon rekla je danas da je Vlada Srbije uložila veliki trud od prošle godine kako bi bio stvoren zakonodavni okvir medijske scene Srbije.

“Mi se nalazimo još uvek u tom procesu, ali je Vlada implementirala neke važne odredbe iz medijske strategije”, rekla je ona novinarima tokom debate “Partnerstvo za transparentnost: mediji, građani i lokalna vlast”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Nikolić Solomon je rekla u debati, koju su organizovale OEBS, niški Medija centar i DW akademija, da je vlada najavila nov način finansiranja medija i izlazak države iz medija.

Očekuje se da Zakon o javnom informisanju uđe u skupštinsku proceduru, na javnoj raspravi je Zakon o elektronskim medijima, a radi se na Zakonu o javnim servisima, podsetila je NIkolić Solomon.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao da “narod bira, narod plaća i narod ima prava da zna”.

On je napomenuo da uvek treba tražiti više informacija i da uz znatan napredak u oblasti dostupnosti informacija još postoje problemi o čemu govori veliki broj žalbi koji stižu povereniku.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da se gradska vlast u proteklih 13 meseci ponašala transparentno, da se zakon mora poštovati i da je u oblasti dostupnosti informacija na gradskom nivou bilo problema u brzini davanja odgovora koja nije uvek bila optimalna.

“To nije sistemski problem i može biti prevaziđen”, napomenuo je niški gradonačelnik koji je bio učesnik debate kojoj su prisustvovali predstavnici medija i nevladinog sektora, kao i predstavnici poltičkig života Niša.

“Nema dobre vlasti bez dobre kontrole”, rekao je Perišić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uskoro nacrt zakona o javnom informisanju

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Sep.2013, 17:00

ADVERTISER-SERBIA.COM / NIŠ - Šef Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon izjavila je da je Nacrt zakona o javnom informisanju još na proceni u Briselu i da bi uskoro trebalo da se nađe u parlamentarnoj proceduri >>>(Ključne reči: Poverenik za informacije od javnog značaja...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.