OD SADA ZATVOR ZA NELEGALNO POSEDOVANJE ORUŽJA! Zakon pooštren - evo koliko godina robije može da se dobije

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 07:38

OD SADA ZATVOR ZA NELEGALNO POSEDOVANJE ORUŽJA! Zakon pooštren - evo koliko godina robije može da se dobije

Kod koga bude pronađeno nelegalno oružje može da dobije do 12 godina zatvora.

Građani Srbije su od 8. maja do 30. juna mogli da predaju nelegalno oružje bez ikakvih posledica, a prikupljeno je 102.818 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Nadalje će svako, kod koga kontrolom bude pronađeno nelegalno oružje, snositi posledice, a mogu da dobiju i do 12 godina robije.

Zakonom o oružju i municiji je, osim ostalih uslova, propisano je i da oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz kategorije B, što je svako vatreno oružje - kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima - mogu nabavljati i držati fizička lica koja imaju uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.

- Pravilnikom o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno čuvanje oružja i municije bliže su propisani uslovi kao i način čuvanja oružja, tako što je propisano da su fizička lica koja nabavljaju oružje dužna da obezbede uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovim, kasama ili sličnim ormanima koji se ne mogu lako otvoriti - navode za Telegraf.rs is MUP Srbije.

Naglašavaju da je vlasnik oružja dužan da njime pažljivo rukuje i da ga savesno čuva na način da ne dođe u posed neovlašćenih lica i ne ugrozi bezbednost ljudi i objekata.

- Nelegalno posedovanje oružja podleže zakonskoj regulativi tako što je krivičnim zakonikom propisano kao krivično delo neovlašćeno držanje vatrenog oružja. Za navedeno krivično delo propisane su i stroge kazne do 12 godina zatvora - dodaju.

Shodno merama Vlade, u toku je rad na izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kako bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, predvidele pooštrene provere zdravstvene sposobnosti, kao i usklađivanje sa ostalim naloženim merama Vlade.

Kada je u pitanju predaja nelegalnog oružja, među tim oružjem nalazi se 26.485 komada minsko eksplozivnih sredstava koja u skladu sa Zakonom o oružju i municiji pripadaju kategoriji koju ne mogu nabavljati, držati i nositi fizička lica.

Podsetimo, MUP Srbije je izdao detaljno uputstvo za čuvanje oružja u kom je navedeno da oružje uvek mora da bude sklonjeno na sigurno, a vlasnici istog ne bi trebalo da dele ključeve, šifre od sefova ili kasa u kojima ga čuvaju sa neovlašćenim licima, a naročito decom.

Oružje nikako ne treba čuvati u garderobarima, fiokama, na zidovima, tavanima, i u drugim nebezbednim prostorijama.

Iz Ministarstva podsećaju da građani uvek mogu predati registrovano oružje u vlasništvo Republike Srbije, a da se o postupku predaje mogu informisati u najbližoj policijskoj stanici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.