OBRT: Sretko Kalinić osumnjičen za ubistvo Milana Jurišića?

Izvor: Press, 28.Dec.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRT: Sretko Kalinić osumnjičen za ubistvo Milana Jurišića?

UBISTVO Milana Jurišića Jureta, pripadnika „zemunskog klana“ čiji su delovi tela pronađeni u reci Mansanares u Madridu, posle okončanog postupka pred španskim pravosuđem i dalje se vodi kao nerešeno, a sumnje da je počinio zločin sada padaju na Sretka Kalinića, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Beogradu i koji bi, prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“, mogao da bude ispitan na ove okolnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Četvorica Srba, na čelu sa Lukom Bojovićem, protiv kojih se vodio proces, oslobođeni su za ovaj zločin, a prema prvostepenoj presudi, koja je objavljena pre nekoliko dana, „sumnja se da je neko drugi odgovoran za ubistvo, a ne Bojović“. Sam Kalinić nedavno je video-linkom svedočio pred madridskim sudom, kada je Bojovića optužio za Jurišićevu likvidaciju. Međutim, njegovo svedočenje je ocenjeno „kao neargumentovano“.



- Za čitav postupak veoma je bitna ocena vrednosti Kalinićevih iskaza koje je davao i ranije, a na osnovu kojih se vode postupci i u Španiji i u Beogradu - kaže za „Novosti“ jedan od Bojovićevih branilaca, advokat Dragoslav Ognjanović. - Odluka suda da je njegov iskaz neživotan, osnov je za oslobađajuću presudu za ubistvo. Španci su, inače, napravili jednu „pravnu vratolomiju“ kad je reč o Kaliniću i promenili su mu status iz okrivljenog u svedoka kako bi mogao da bude saslušan video-linkom. Nekih aktivnosti kad je on u pitanju će biti.
Prvostepenom presudom, Bojović, Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 59 godina zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, prikrivanja krivičnih dela, posedovanja i čuvanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Inače, prema španskom zakonu, zatvorska kazna u jednom delu mora da bude izdržana u toj zemlji. Reč je, naime, o dve trećine izdržane kazne, pa bi nakon tog perioda ova četvorka mogla da bude izručena Srbiji. 
SUĐENjE U BEOGRADU
PRED Specijalnim sudom u Beogradu trenutno se protiv Bojovića u odsustvu vodi postupak zbog optužbi da je učestvovao u likvidaciji Branka Jeftovića, kao i u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, kad su nastradala dvojica njihovih telohranitelja. Na optužnici su se našli još i Milisavljević, Kalinić i Miloš Simović.
Inače, Milisavljević je osuđen na višedecenijske zatvorske kazne u procesima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i za zločine počinjene kao pripadnik „zemunskog klana“.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.