Kalinić umešan u ubistvo Jurišića?

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić umešan u ubistvo Jurišića?

Ubistvo Milana Jurišića Jureta, pripadnika Zemunskog klana posle okončanog postupka pred španskim pravosuđem i dalje se vodi kao nerešeno.

Sumnje da je počinio zločin sada padaju na Sretka Kalinića, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Beogradu i koji bi, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti“, mogao da bude ispitan na ove okolnosti.

Četvorica Srba, na čelu sa Lukom Bojovićem, protiv kojih se vodio proces, oslobođeni su za ovaj zločin, a prema prvostepenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presudi, koja je objavljena pre nekoliko dana, „sumnja se da je neko drugi odgovoran za ubistvo, a ne Bojović“.

Sam Kalinić nedavno je video-linkom svedočio pred madridskim sudom, kada je Bojovića optužio za Jurišićevu likvidaciju. Međutim, njegovo svedočenje je ocenjeno „kao neargumentovano“.

“Za čitav postupak veoma je bitna ocena vrednosti Kalinićevih iskaza koje je davao i ranije, a na osnovu kojih se vode postupci i u Španiji i u Beogradu. Odluka suda da je njegov iskaz neživotan, osnov je za oslobađajuću presudu za ubistvo. Španci su, inače, napravili jednu „pravnu vratolomiju“ kad je reč o Kaliniću i promenili su mu status iz okrivljenog u svedoka kako bi mogao da bude saslušan video-linkom. Nekih aktivnosti kad je on u pitanju će biti“, kaže za “Novosti“ jedan od Bojovićevih branilaca, advokat Dragoslav Ognjanović.

Prvostepenom presudom, Bojović, Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 59 godina zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, prikrivanja krivičnih dela, posedovanja i čuvanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Inače, prema španskom zakonu, zatvorska kazna u jednom delu mora da bude izdržana u toj zemlji.

Reč je, naime, o dve trećine izdržane kazne, pa bi nakon tog perioda ova četvorka mogla da bude izručena Srbiji.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu trenutno se protiv Bojovića u odsustvu vodi postupak zbog optužbi da je učestvovao u likvidaciji Branka Jeftovića, kao i u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, kad su nastradala dvojica njihovih telohranitelja.

Na optužnici su se našli još i Milisavljević, Kalinić i Miloš Simović.

Inače, Milisavljević je osuđen na višedecenijske zatvorske kazne u procesima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i za zločine počinjene kao pripadnik „zemunskog klana“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.