Izvor: Piplmetar.rs, 25.Sep.2023, 00:30

Novosadska kompanija „GAT“ „pretplaćena“ na radove u Novom Pazaru

S.Novoseldanas 21:12

Foto: Grad Novi Pazar
Bez konzorcijuma, na čijem čelu je kompanija „GAT“ iz Novog Sada, nema velikih građevinskih radova na obrazovnim i zdravstvenim objektima u Novom Pazaru i okolini. U poslednje tri godine, vrednost građevinskih radova iznosi 73,7 miliona evra.
Konzorcijumi, na čijem čelu je ta novosadska firma, uglavnom su jedini ičesnici na tenderima, koje raspisuju lokalne samouprave ili drugog učesnika tenderska komisija odbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << „zbog utvrđenih nedostataka“
Sve što grade je „najmodernije, najbolje, najopremljenije u Srbiji“, tako tvrde zvaničnici, koji su obilazili i obilaze aktuelna gradilišt,
Veliki građevinski poduhvati krenuli su početkom 2020.godine, kada je počela kompletna rekonstrukcija OŠ „Bratstvo“ i u okviru nje izgradnja prvog zatvorenog bazena u gradu.
Kompletan posao završen je do početka školske 2021./2022. godine. U konzorcijumu su, osim „GAT“, bile i novosadske firme „Tehno inženjering“, „HPS – hio-protection system” i “Kvelt NS” i “Ahis građevinski biro” iz Sremske Kamenice.Ta grupacija je jedina dostavila ponudu na tender. Lokalna samouprava ju je proglasila prihvatljivom i sa njima je zaključen ugovor o izvođenju radova.i ugovor.
Investicija je bila vredna 5,3 miliona evra, koje je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja.
Prošlu godinu, „GAT“ konzorcijumu, u ovom kraju, obeležio je početak radova na osnovnim školama „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru i „Svetozar Marković“ u Sjenici.
Prva faza kompletne rekonstrukcija i izgradnja fiskulturne sale sa više od 500 sedećih mesta, počela je u novembru prošle godine. Obećanje je bilo da će nastava normalno biti organizovana od 1. septembra ove godine.
Negde je nešto zapelo, pa su učenici te škole nastavu morali da pohađaju u „alternativnim prostorima“ – učenici prvog razreda, nastavu su pohađali u dve smene, u OŠ „Stefan Nemanja“, od petog do osmog razreda nastava se odvijala u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, gde je nastava počinjala pola sata ranije, uz skraćenje časova na 35 minuta i odmora. U najnezavidnijem položaju bili su đaci od drugog do četvrtog razreda, za koje je nastava bila organizovana u lokalima, u neposrednoj blizini škole, bez vode i toaleta.
Lokali su uzeti pod zakup od fizičkih lica. Visina zakupnine jd „poslovna tajna škole“, ali nije tajna da je za kompletno renoviranje i izgradnju fiskulturne sale, Kancelarija za javna ulaganja obezbedila 4,9 miliona dinara.
Đaci te škole ulaze, sutra, u nove učionice, koji je izgradio konzorcijum sa „GAT“-om na čelu, u kojem su još bili i novosadska preduzeća „Tehno inženjering“ i „Enterijer Moša Srb“, „Sekuriton“ iz Beograda i „Ikan 2023“ iz Novog Pazara.
„Najskuplja i najmodernija škola u Srbiji“ gradi se u Sjenici. Novu zgradu sa bazenom dobiće OŠ „Svetozar Marković“. Izgradnja je počela, prošle godine, na novoj lokaciji. Kancelarija za javna ulaganja za izgradnju je obezbedila 11,7 miliona evra.
Jedini učesnik na tenderu bio je konzorciju, na čelu sa „GAT“ kompanijom. Njihova ponuda je prvo odbijena, jer je ponuđena cena prelazila procenjenu vrednost. Usledio je pregovarački postupak. Cena je smanjena i posao je ugovoren.
Najvredniji posao dodeljen je „GAT“ konzorcijumu na rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji novopazarske Opšte bolnice, vredan 6 milijardi i 119 miliona dinara ili 51, 8 miliona evra.
Za dve godine „GAT sa svojim partnerima, preduzećima „Tehno inženjering“ i „Enterijer Moša“ iz Novog Sada, „Saturnelektrik“ i „Jugogradnja“ iz Beograda i „Remont centar“ iz Užica“, dohradiće i izgradiće objekte u krugu Opšte bolnice i na zgradi Doma zdravlja, koji jednog dana treba da budu zaokružena priča izgradnje kliničko – bolničkog centra u ovom gradu.
Mnoga odeljenja su izmeštena na druge lokacije, neke službe rade u kontejnerima. Krug bolnice je veliko gradilište, na kojem su prilazni putevi u kolapsu, jer se, sve duže čeka u koloni, na razmimoilaženje između građevinske mehanizacije i automobila koji dovoze i odvoze pacijente.
Vrednost sadašnjih radova je saopštena, pre pola godine, kada je počela izgradnja novih zgrada. Od pre mesec dana sigurno je znatno veća, jer je iznenada saopšteno da će novi internistički blok, useljen pre 18 godina, biti potpuno srušen „zbog statike“ i na tom mestu „nići“ će nova bolnička višespratnica.
Na javnom tenderu za dobijanje tog posla, učestvovala je i firma „Štrabag“, koja je od, izabranog konzorcijua, ponudila 5 milijardi i 988 miliona dinara, ali je tu ponudu tenderska komisija odbila zbog „utvrđenih nedostataka“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.