Novinarska udruženja podržavaju redakciju lista Mađar so

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska udruženja podržavaju redakciju lista "Mađar so"

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas neslaganje sa odlukom Mađarskog nacionalnog saveta da osnuje posebno savetodavno telo za praćenje uređivačke politike lista "Mađar so" i ocenilo da bi stvarni zadatak tog tela bila direktna kontrola i cenzura.

NUNS zahteva da Mađarski nacionalni savet poništi odluku i redakciji dnevnika "Mađar so" omogući nesmetan rad.

Činjenica da je Mađarski nacionalni savet odluku doneo na sednici, na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ocenjeno da uređivačku politiku lista "Mađar so" treba popraviti, jer ne služi interesima mađarske zajednice, nagoveštava da bi stvarni zadatak zapravo bila direktna kontrola i cenzura, ocenio je NUNS u saopštenju.

NUNS podržava stav uredničkog kolegijuma "Mađar soa", jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u Srbiji , da je to telo "nepotrebna, anahrona tvorevina koja je u suprotnosti sa slobodom štampe".

U saopštenju se podseća da se Ustavom garantuje sloboda informisanja, da Zakon o javnom informisanju zabranjuje cenzuru i naglašava da "niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, zloupotrebom prava, uticaja ili kontrole.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da je odluka Mađarskog nacionalnog saveta o osnivanju Saveta za praćenje uređivačke politike lista "Mađar so" u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju i protivna etičkim i profesionalnim standardima slobodnog novinarstva.

"Ideja Mađarskog nacionalnog saveta o osnivanju tela za praćenje uređivačke politike lista nije ništa drugo nego direktan pokušaj cenzure, na koji niko nema prava, pa ni osnivači i vlasnici listova, a naročito nosioci društvenih i političkih funkcija", navodi se u saopštenju.

UNS sa svojim pokrajinskim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (DNV) podržava redakciju i uređivački kolegijum lista "Mađar so" i zahteva od Mađarskog nacionalnog saveta da poništi odluku o osnivanju Saveta za praćenje uređivačke politike lista.

UNS i DNV očekuju da će odluka Mađarskog nacionalnog saveta biti poništena i da će redakcija lista "Mađar so" zadržati nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.