Novinar Zoran Sekulić dobitnik Saveznog krsta za zasluge Savezne Republike Nemačke

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 19:49

Novinar Zoran Sekulić dobitnik Saveznog krsta za zasluge Savezne Republike Nemačke

Novinaru Zoranu Sekuliću danas je u Beogradu uručen Savezni krst za zasluge na lenti, Ordena za zasluge Savezne Republike Nemačke.

"Nakon Sonje Liht i Antona Beka, Zoran Sekulić je tek treći građanin Srbije kome se dodeljuje ova nagrada", rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji je Sekuliću danas uručio nagradu u svojoj rezidenciji.

Šib je istakao da je Sekulić uvek beskompromisnio stao u odbranu prava na slobodno izražavanje misli i novinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << etike.

"On se uspešno suprotstavio svakom pokušaju ograničavanja novinarskih sloboda. Činjenica je tim značajnija kad se ima na umu da je medijska situacija u Srbiji obeležena finansijskom zavisnošću, često niskim novinarskim standardima i kršenjem novinarskog koda", rekao je nemački ambasador.

Direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet, Zoran Sekulić rekao je pri dodeli da Orden deli sa kolegama iz Foneta, ali i sa svim novinarima i drugim medijskim radnicima "koji uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, brane obraz novinarske profesije u Srbiji radeći svoj posao časno i pošteno uprkos svim rizicima".

U ime saveznog predsednika Franka Valtera Štajnmajera Sekuliću je dodeljen Orden za zasluge kojim se nagrađuju nemački i strani državljani za njihov politički, ekonomski-socijalni i duhovni angažman. Ova nagrada ujedno predstavlja najviše priznanje koja Savezna Republika Nemačka dodeljuje za zasluge za boljitak društva.

"Nezavisni, profesionalni, hrabri i pošteni novinari u Srbiji ne traže ništa više, ali ni manje od onoga što Nemačka garantuje svojim novinarima i medijima. Ne samo zbog njih samih, nego i zbog dobrobiti celog društva. Ne postoje srpske ili nemačke demokratske vrednosti, one su univerzalne", rekao je Sekulić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.